Σρι Λάνκα: Ολοκληρώνει τις προϋποθέσεις για στήριξη $2,9 δισ. από ΔΝΤ

Η Σρι Λάνκα ολοκληρώνει τις προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει μια στήριξη 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και αναμένει ταχεία έγκριση από τον παγκόσμιο δανειστή, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε το Σάββατο.

«Ολοκληρώνουμε επιτυχώς το δύσκολο στάδιο που απαιτείται για να λάβουμε υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναμένουμε να λάβουμε τη συγκατάθεσή τους χωρίς καθυστέρηση», είπε ο Γουικρεμεσίνγκε στην ομιλία του προς το έθνος για τον εορτασμό της 75ης Ημέρας Ανεξαρτησίας.

Η Σρι Λάνκα, που βρέθηκε στη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948, που προκλήθηκε από μια σοβαρή έλλειψη δολαρίων, έχει δει απότομο πληθωρισμό, βουτιά νομίσματος και την οικονομία της να διολισθαίνει σε ύφεση.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επίσης πληγεί από υψηλούς φόρους, έλλειψη βασικών ειδών όπως φάρμακα και καύσιμα και καθημερινές διακοπές ρεύματος.

Ο Γουικρεμεσίνγκε, ο οποίος ανέλαβε μετά την φυγή του προκατόχου του από τη χώρα, ο οποίος  παραιτήθηκε πέρυσι αφότου χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το γραφείο και την οικία του, έχει δεσμευτεί να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά, αλλά προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο έργο.

«Γνωρίζω ότι πολλές από τις αποφάσεις που αναγκάστηκα να πάρω από τότε που ανέλαβα την προεδρία δεν ήταν δημοφιλείς... Θα συνεχίσω αυτό το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την πλειοψηφία των ανθρώπων που αγαπούν αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Η Σρι Λάνκα επικεντρώνεται επί του παρόντος στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από βασικούς διμερείς πιστωτές, την Κίνα και την Ιαπωνία. Η Ινδία, ο τρίτος μεγάλος πιστωτής, συμφώνησε να στηρίξει την αναδιάρθρωση του χρέους τον περασμένο μήνα.

Η κεντρική τράπεζα της Σρι Λάνκα εκτιμά μια οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και ο πληθωρισμός να φτάσει σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν