Apple: Διέψευσε τις προσδοκίες σε τζίρο και κέρδη

Η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη πωλήσεις και κέρδη που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες της Wall Street λόγω των αδύναμων πωλήσεων iPhone, αφού τα μέτρα lockdown λόγω κορονοϊού στην Κίνα διέκοψαν την παραγωγή του μεγαλύτερου πωλητή της εταιρείας.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Wall Street, έχοντας σημειώσει νωρίτερα άνοδο άνω του 3%.

Οι πωλήσεις της Apple υποχώρησαν κατά 5% στα 117,2 δισ. δολάρια και ήταν μειωμένες σε κάθε μέρος του κόσμου κατά το τρίμηνο. Οι πωλήσεις από κάθε κατηγορία προϊόντων μειώθηκαν, εκτός από τα κέρδη στις υπηρεσίες και τα iPads. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν στα 1,88 δολάρια, στην πρώτη αστοχία των προσδοκιών της Apple για τα κέρδη της Wall Street από το 2016. Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 121,1 δισ. δολαρίων και κέρδη 1,94 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε στο Reuters ότι οι διαταραχές στην παραγωγή που έπληξαν το τρίμηνο Aple έχουν πλέον τελειώσει.

Κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, η Apple αντιμετώπισε ένα κύμα προκλήσεων, αφήνοντας τη Wall Street να αναμένει χαμηλότερες πωλήσεις. Η κυριότερη από τις προκλήσεις ήταν οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς τα μέτρα lockdown στην Κίνα επηρέασαν μια μονάδα παραγωγής στο Zhengzhou της χώρας με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η παραγωγή των συσκευών iPhone 14 Pro και Pro Max, δύο μοντέλα με υψηλή τιμή που παραδοσιακά θα βοηθούσαν στην αύξηση των περιθωρίων κέρδους της Apple.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Cook δήλωσε ότι οι διαταραχές της παραγωγής "διήρκεσαν σχεδόν όλο τον Δεκέμβριο", αλλά πρόσθεσε ότι "η παραγωγή έχει επιστρέψει εκεί που θέλουμε να είναι". Ο Cook δήλωσε ότι τα lockdowns στην Κίνα δημιούργησαν μια διπλή πρόκληση, όπου τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση ήταν περιορισμένες, με τις πωλήσεις στην ευρύτερη Κίνα να μειώνονται κατά 7% στα 23,9 δισ. δολάρια.

"Όταν η Κίνα άρχισε να ανοίγει ξανά τον Δεκέμβριο, είδαμε μια αύξηση της κίνησης στα καταστήματά μας σε σύγκριση με τον Νοέμβριο και μια αύξηση της ζήτησης όσο περνούσε ο Δεκέμβριος", πρόσθεσεο Cook.

Το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ έβλαψε επίσης την Apple, η οποία έχει περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της εκτός της αμερικανικής ηπείρου, αλλά η επίδραση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, καθώς το δολάριο υποχώρησε από τα περσινά υψηλά επίπεδα. Η Apple είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι τέτοια συναλλαγματικά ζητήματα θα επιβάρυναν τις πωλήσεις κατά 10%, αλλά ανέφερε την Πέμπτη ότι η πραγματική επίδραση ήταν στο 8%.

Πέρα από τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού του iPhone, οι αναλυτές της Wall Street ανέμεναν ότι οι πωλήσεις του iPhone θα μειωθούν φέτος ως μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου στο οποίο η οικογένεια iPhone 14 που κυκλοφόρησε πέρυσι πωλείται πιο αργά μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια ισχυρών πωλήσεων των μοντέλων iPhone 12 και 13. Η Apple ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις iPhone ανήλθαν σε 65,8 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 68,3 δισ. δολάρια.

Ο τομέας υπηρεσιών της εταιρείας, ο οποίος περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως το Apple TV+ και επιχειρήσεις λογισμικού όπως το App Store, σημείωσε αύξηση 6% στα έσοδα των 20,8 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για 20,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ο Cook δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία διαθέτει πλέον μια βάση 2 δισ. ενεργών συσκευών, από 1,8 δισ. πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία έχει πλέον 935 εκατ. συνδρομές επί πληρωμή, από 900 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, και ότι οι πωλήσεις υπηρεσιών σημείωσαν ρεκόρ σε αρκετές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, πρόσθεσε.

Οι πωλήσεις των υπολογιστών Mac της εταιρείας, οι οποίοι είχαν γνωρίσει μεγάλη άνθηση κατά τη διάρκεια του κύματος της τηλεργασίας εν μέσω της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση σε 7,7 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για 9,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Τα στελέχη της Apple είχαν προειδοποιήσει πέρυσι ότι οι πωλήσεις Mac ήταν πιθανό να μειωθούν σε ετήσια βάση, επειδή τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους περιλάμβαναν μια έκρηξη πωλήσεων που σχετιζόταν με την κυκλοφορία νέων υπολογιστών MacBook Pro με επεξεργαστές που σχεδίαζε η ίδια η Apple.

Οι πωλήσεις του iPad, οι οποίες επίσης ενισχύθηκαν λόγω της πανδημίας, αυξήθηκαν κατά 30% στα 9,4 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για 7,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Ο τομέας των φορητών συσκευών και αξεσουάρ, ο οποίος περιλαμβάνει το Apple Watch και τα AirPods, υποχώρησε κατά 8% στα 13,5 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 15,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η Apple είναι μία από τις λίγες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που δεν έχει ανακοινώσει σημαντικές απολύσεις, αν και οι τάξεις της δεν αυξήθηκαν ποτέ τόσο γρήγορα όσο των ανταγωνιστών της. Στα τέλη του 2022 ανέφερε ότι απασχολούσε 164.000 υπαλλήλους, δηλαδή λιγότερο από 20% περισσότερους από τον αριθμό των εργαζομένων του 2019. Αντίθετα, άλλες εταιρείες, όπως η Meta, η οποία απολύει περίπου 11.000 υπαλλήλους, είχαν περίπου διπλασιάσει τον αριθμό των υπαλλήλων τους μεταξύ 2019 και 2022.

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν