Ο καλύτερος Ιανουάριος από το 2001 για τον Nasdaq

Κοντά στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι δείκτες της Wall Street, κλείνοντας ταυτόχρονα τον Ιανουάριο με ισχυρά κέρδη, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η Federal Reserve θα επιβεβαιώσει αύριο τις προσδοκίες για μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της μετά τις επιθετικές αυξήσεις των προηγούμενων μηνών. 

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο με συνολικά κέρδη 6,2%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones εμφάνισε μικρότερη άνοδο 2,8%. Οι δύο δείκτες σημείωσαν τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2019.

Από την πλευρά του ο τεχνολογικός Nasdaq με ράλι 10,7% σημείωσε τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2001.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed η οποία αναμένεται να καταλήξει αύριο σε μια απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, επιβραδύνοντας από την αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 50 μ.β. που ήρθε μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μ.β. 

Την προσοχή των επενδυτών θα μονοπωλήσουν παράλληλα οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για νέα στοιχεία όσον αφορά τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας τους επόμενους μήνες. 

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι ο δείκτης για το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε κατά 1% το δ' τρίμηνο, λιγότερο από το αναμενόμενο. 

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών συνέχισαν να υποχωρούν στο τέλος του 2022, με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 πόλεις των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά 0,5% το Νοέμβριο, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικούς μήνες σε πτωτική τροχιά. 

Τέλος, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 107,1 από 109 τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 109,0. 

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 368,95 μονάδες ή 1,09% και έκλεισε στις 34.086,04 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 58,83 μονάδες ή 1,46% στις 4.076,60 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 190,74 μονάδες ή 1,67% και σκαρφάλωσε στις 11.584,55 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις τέσσερις με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Home Depot με άλμα 9,93 δολ. ή 3,16% στα 324,17 δολ. και ακολούθησαν η UnitedHealth Group με άνοδο 2,76% στα 499,19 δολ. και η Dow με κέρδη 1,40 δολ. ή σε ποσοστό 2,42% στα 59,35 δολ. 

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η Caterpillar (-3,52%), η McDonald's (-1,29%) και η IBM (-0,42%).  

Στο μεταξύ, ο χορός των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον ενεργειακό κολοσσό Exxon Mobil να ανακοινώνει σήμερα κέρδη ρεκόρ για το 2022, αλλά να χάνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα του δ' τριμήνου. 

Κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ανακοίνωσε και η φαρμακευτική Pfizer, ωστόσο δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών για τα έσοδα της.  

Η εταιρεία εξοπλισμού για τον κατασκευαστικό και εξορυκτικό κλάδο Caterpillar έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της, για πρώτη φορά από το 2020, ενώ τα έσοδα της ξεπέρασαν τις προβλέψεις.  

Από την πλευρά της η General Motors ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου, με την αυτοκινητοβιομηχανία να εμφανίζεται αισιόδοξη για το επόμενο διάστημα. 

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της McDonald’s.

Δειτε Επισης

Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή