Ryanair: Αναμένει πολύ ισχυρή ζήτηση το καλοκαίρι

Κερδοφορία μετά από φόρους ρεκόρ εμφάνισε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, με τον αερομεταφορέα να αναμένει ισχυρή ζήτηση και το προσεχές καλοκαίρι.

Ειδικότερα, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από πλευράς επιβατών, ανακοίνωσε κέρδη ύψους 211 εκατ. ευρώ (229,40 εκατ. δολαρίων) για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, που είναι το τρίτο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης της. 

Τα κέρδη της ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 106 εκατ. ευρώ που είχε επιτύχει το τελευταίο τρίμηνο του 2017, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της ίδιας, που τοποθετούσαν τα κέρδη μετά από φόρους του γ’ τριμήνου στα 200 εκατ. ευρώ.

Ο αερομεταφορέας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη ζήτηση την καλοκαιρινή περίοδο, επισημαίνοντας ότι οι κρατήσεις πτήσεων για το Πάσχα και το καλοκαίρι ήταν "πολύ ισχυρές” τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω της ζήτησης από την Ασία και την ενίσχυση του δολαρίου.

"Οι κρατήσεις δεν δείχνουν σημάδια ύφεσης αυτή τη στιγμή", δήλωσε στο Reuters ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Neil Sorahan.

Η Ryanair μάλιστα επανέλαβε την πρόβλεψή της για κέρδη μετά από φόρους μεταξύ 1,325 δισ. και 1,425 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους που ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου. Ο Sorahan δήλωσε ότι είναι "πολύ αισιόδοξος" γι’ αυτό το εύρος.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι ναύλοι υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν κατά ένα υψηλό μονοψήφιο ποσοστό το ερχόμενο καλοκαίρι, λέγοντας μόνο ότι "ενισχύονται από τις κρατήσεις σε αυτό το σημείο".

"Με τους Ασιάτες τουρίστες να επιστρέφουν και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ που ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να εξερευνήσουν την Ευρώπη, βλέπουμε ισχυρή ζήτηση", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Michael O'Leary.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ασθενής ζήτηση που καταγράφηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αντιστραφεί, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να οφειλόταν στις απεργίες στον τομέα μεταφορών της χώρας.

Η Ryanair μετέφερε το αριθμό-ρεκόρ των 38,4 εκατομμυρίων επιβατών τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022.

Το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε σε 40% στην Ιταλία από 26% πριν από την πανδημία του κορονοϊού και σε 38% στην Πολωνία από 27%, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τη Δευτέρα.

Η Ryanair αναμένεται να μεταφέρει συνολικά 168 εκατομμύρια επιβάτες στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης, αριθμό πολύ μεγαλύτερο του προηγούμενου ετήσιου ρεκόρ των 149 εκατομμυρίων επιβατών που είχε μεταφέρει πριν η πανδημία "προσγειώσει” την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να φτάσει τα 185 εκατομμύρια το επόμενο οικονομικό έτος, δήλωσε ο O'Leary.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ