Σε χαμηλό 10 ετών οι αποστολές smartphones το 2022

​​​​​​​"Βουτιά”-ρεκόρ κατέγραψαν οι αποστολές smartphones στο δ’ τρίμηνο του 2022, "βυθίζοντας” και τις αποστολές για το σύνολο του έτους στο χαμηλότερο επίπεδο 10 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη η εταιρεία ερευνών αγοράς IDC.

Σύμφωνα με την έκθεση της IDC, οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων απέστειλαν συνολικά 300,3 εκατομμύρια smartphones κατά τη διάρκεια του τριμήνου Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, αριθμό μειωμένο κατά 18,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στο σύνολο του έτους, οι συνολικές αποστολές smartphones διαμορφώθηκαν στο 1,21 δισεκατομμύριο συσκευές, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, γεγονός που σύμφωνα με την IDC οφείλεται "στη σημαντικά μειωμένη καταναλωτική ζήτηση, τον πληθωρισμό και τις οικονομικές αβεβαιότητες”.

"Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν τις αποστολές κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριμήνου να είναι χαμηλότερες αυτών του προηγούμενου τριμήνου. Ωστόσο, η ασθενής ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα ώθησαν τους πωλητές να μειώσουν δραστικά τις αποστολές τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ναμπίλα Πόπαλ, υπεύθυνη ερευνών στην IDC.

Οι αποστολές αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των συσκευών που αποστέλουν οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, όπως η Apple και η Samsung, στις εταιρείες λιανικής και κινητής τηλεφωνίας και δεν αντιστοιχούν στις πωλήσεις. Ωστόσο, αποτελούν ένδειξη για το επίπεδο της ζήτησης. 

Η IDC προσθέτει ότι "το κακό κλείσιμο του έτους δημιουργεί αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί η ανάκαμψη κατά 2,8% που αναμένεται το 2023, καθώς οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι ισχυροί”.

Η Apple διατήρησε στο δ’ τρίμηνο του 2022 τα "σκήπτρα” του κορυφαίου κατασκευαστή smartphone στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας απέστειλε κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών του προηγούμενου έτους συνολικά 72,3 εκατομμύρια συσκευές iPhone. Ωστόσο, οι αποστολές της Apple ήταν μειωμένες κατά 14,9% σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει πριν το κρίσιμο εορταστικό τρίμηνο τη νέα σειρά των δημοφιλών συσκευών της, iPhone 14. Το μερίδιο αγοράς του τεχνολογικού κολοσσού υπολογίζεται σε 24,1%.

Η πτώση αποδίδεται εν μέρει στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Apple στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2022, λόγω των προβλημάτων λειτουργίας στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της, στο Τσεντσόου της Κίνας, εξαιτίας του κύματος κορονοϊού που έπληξε τη χώρα αλλά και των διαμαρτυριών των εκεί εργαζομένων της.

Ανάλογη πτώση παρουσίασαν και οι αποστολές της Samsung, του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευή smartphone στον κόσμο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 58,2 εκατομμύρια συσκευές, μειωμένες κατά 15,6% σε ετήσια βάση. 

Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Xiaomi, βρέθηκε στην τρίτη θέση, με τις αποστολές της στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 να διαμορφώνονται στα 33,2 εκατομμύρια συσκευές, μειωμένες κατά 26,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, η Xiaomi υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των πέντε κορυφαίων παικτών της παγκόσμιας αγοράς smartphones, την οποία συμπληρώνουν οι κινεζικές Oppo και Vivo.

"Με την πτώση το 2022 να υπερβαίνει το 11%, το 2023 αναμένεται να αποτελέσει έτος σύνεσης, καθώς οι πωλητές θα πρέπει να επανεξετάσουν το χαρτοφυλάκιο των συσκευών τους, ενώ τα κανάλια διανομής θα σκεφτούν διπλά πριν προμηθευτούν μεγαλύτερο απόθεμα”, αναφέρει ο Άντονι Σκαρσέλα, υπεύθυνος ερευνών στην IDC.

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους