Toyota: Αποχωρεί ο CEO και πρόεδρος Ακίο Τογιόντα

Η Toyota Motor δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι ο Ακίο Τογιόντα θα παραιτηθεί από πρόεδρος και CEO, παραδίδοντας το τιμόνι της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας στο επόμενο κορυφαίο στέλεχος της.

Ειδικότερα, νέος διευθύνων σύμβουλος θα γίνει ο 53χρονος Κότζι Σάτο όπως ενημέρωσε η  Toyota.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι ο Τογιόντα προήδρευσε της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια μίας περιόδου έντονων αλλαγών στον κλάδο και αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι παραδοσιακές εταιρείες του χώρου όπως η Toyota μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των νεότερων - και συχνά πιο ευκίνητων - ανταγωνιστών όπως Tesla.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του η Toyota δέχθηκε επίσης πυρά από περιβαλλοντικούς επενδυτές και κοινωνικές ομάδες που της καταλόγισαν απροθυμία να "αγκαλιάσει" τα ηλεκτρικά οχήματα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τογιόντα είπε ότι η θητεία του στο τιμόνι της Toyota ξεκίνησε το 2009 με "κρίσεις μετά κρίσεων", από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης μέχρι το μπαράζ ανακλήσεων για θέματα ασφαλείς της Toyota, καθώς και τις διαταραχές που ακολούθησαν τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 στη βόρεια Ιαπωνία.

Σε συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Ιούνιο, ο Τογιόντα είχε πει ότι "σκέφτεται το χρονοδιάγραμμα και την επιλογή ενός διαδόχου του" όταν ρωτήθηκε επί του θέματος.

Σήμερα Πέμπτη δήλωσε ότι ο Σάτο επιλέχθηκε επειδή "δούλεψε σκληρά για να μάθει τη φιλοσοφία της Toyota". "Ο Διευθύνων Σύμβουλος χρειάζεται νιάτα, ενέργεια, δύναμη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σάτο ξεκίνησε την καριέρα του στην Toyota το 1992 και ανέβηκε βαθμίδες εώς ότου γίνει επικεφαλής μηχανικός της Lexus International το 2016, της μάρκας πολυτελών αυτοκινήτων της Toyota, σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο του ομίλου.

Κατείχε τη θέση του προέδρου της Lexus International και της Gazoo Racing Company, της μάρκας μηχανοκίνητου αθλητισμού της Toyota, από το 2020. Ανέλαβε επίσης εκτελεστικό ρόλο στην Toyota και έγινε chief branding officer τον Ιανουάριο του 2021.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές