Ικανοποίηση Γερμανίας για συμφωνία για LNG με Κατάρ

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι ευχαριστημένος με τη διάρκεια της συμφωνίας προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που συνήφθη με το Κατάρ, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει νέες ενεργειακές συνεργασίες μετά τη μείωση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Δεκαπέντε χρόνια είναι υπέροχα», είπε ο Χάμπεκ σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο, αναφερόμενος στη διάρκεια του συμβολαίου. «Δεν με πείραζαν και συμβόλαια 20 (χρόνων) ή μεγαλύτερα». Ωστόσο, ο Χάμπεκ επεσήμανε το σχέδιο της Γερμανίας να καταστεί ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα έως το 2045, θέτοντας όρια στις ποσότητες φυσικού αερίου που θα λάβει η χώρα στο μέλλον.

Η Γερμανία θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, αν θέλει να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο της, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ότι δεν βλέπει κανένα όριο στην ποσότητα LNG που η χώρα είναι διατεθειμένη να στείλει στη Γερμανία.

Η QatarEnergy και η ConocoPhillips υπέγραψαν την Τρίτη δύο συμφωνίες πώλησης και αγοράς για εξαγωγή 2 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως στη Γερμανία για τουλάχιστον 15 χρόνια από το 2026. Το LNG πρόκειται να παραδοθεί σε προγραμματισμένο τερματικό σταθμό στο Brunsbuettel.

«Αυτή η σύμβαση από μόνη της αντικαθιστά περίπου 6% των αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου το 2021», ανέφερε η Ένωση Βιομηχανιών κοινής ωφέλειας BDEW.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, μετά από μήνες ανοδικής πορείας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Ο ρυθμός πληθωρισμού στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης υποχώρησε ξανά στο 10% αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, μετά το υψηλό ρεκόρ του 10,4% τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Factset ανέμεναν επιτάχυνση 10,5% τον Νοέμβριο. Η έκπληξη έρχεται καθώς «οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει ελαφρώς», είπε η Destatis, αν και σημείωσε ότι εξακολουθούν να είναι 38,4 τοις εκατό υψηλότερες από πέρυσι.

Όπως και σε άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη, οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή της Γερμανίας τροφοδοτήθηκαν από το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ενεργειακό ταμείο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους κραδασμούς των τιμών και έχει αγωνιστεί για διαφοροποίηση των προμηθειών μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ