DBRS Morning Star: Θέτει τη βρετανική οικονομία σε τροχιά υποβάθμισης

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morning Star ανακοίνωσε ότι θέτει τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΑΑ high) υπό αξιολόγηση με αρνητικές επιπτώσεις, έπειτα από την αναταραχή που προκλήθηκε μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης Λιζ Τρας για τον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό».

Πρόκειται για μια έκτακτη πράξη αξιολόγησης από τον οίκο, καθώς η προγραμματισμένη αξιολόγηση του βρετανικού αξιόχρεου ήταν ορισμένη για τις 11 Νοεμβρίου.

«Ενώ η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία δημοσίευσης για την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η 11η Νοεμβρίου, ο DBRS Morning Star αποφάσισε να παρεκκλίνει από το ημερολόγιο, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των απρόσμενων εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο καναδικός οίκος.

Ειδικότερα, επικαλείται την έλλειψη καθαρότητας σε σχέση με τα δημοσιονομικά σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου, τις ανησυχίες για τις πολιτικές της κυβέρνησης, τη σημαντική και συνεχιζόμενη αναταραχή στην αγορά ομολόγων της Βρετανίας και την αύξηση των αποδόσεων, την πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας και την έκτακτη παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Η πράξη αξιολόγησης αντανακλά τις ανησυχίες για τους αυξανόμενους καθοδικούς κινδύνους σε τρεις τομείς», ανέφερε ο DBRS. Πρόκειται για την απουσία αξιόπιστης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής, την ασυνέπεια μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και τις προσδοκίες ότι η πολύ πιο σφιχτή νομισματική πολιτική και οι έντονες αυξήσεις στις αποδόσεις ομολόγων θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση των δανειστικών επιτοκίων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με αρνητικές επιπτώσεις για την στεγαστική αγορά.

Δειτε Επισης

Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ