ΗΠΑ: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα αφορά τις χώρες του ΟΠΕΚ

Τα νέα βήματα των χωρών της G7 προκειμένου να περιορίσουν τις πωλήσεις του ρωσικού αργού σε τεχνητά χαμηλά τιμές δεν πρόκειται να επεκταθούν στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) για να τους διαβεβαιώσει επί τούτου.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, οι δηλώσεις του αξιωματούχου ενδεχομένως να βοηθήσουν αν εκτονωθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως και de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, που κατηγόρησε η Ουάσιγκτον για συνεργασία με την Ρωσία στην περικοπή την προσφοράς πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ των χωρών που εισάγουν πετρελαίου - όπως οι ΗΠΑ - και εκείνων που παράγουν υφίσταται κλιμακούμενη ένταση, ενώ πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι η οργή των χωρών του ΟΠΕΚ για το σχέδιο επιβολής πλαφόν ήταν ένας λόγος που ο Οργανισμός αποφάσισε την πρόσφατη γιγαντιαία περικοπή της παραγωγής του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η περικοπή θα ενισχύσει τα έσοδα της Ρωσίας, υπονοώντας ότι υποκινήθηκε για πολιτικούς λόγους από τη Σαουδική Αραβία, η οποία από την πλευρά της αρνήθηκε ότι υποστηρίζει τη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Δεκεμβρίου σχεδιάστηκε στοχευμένα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν θα επεκταθεί σε άλλους παραγωγούς, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ακόμα ότι οι νέες κυρώσεις δεν σηματοδοτούν την οργάνωση κάποιου καρτέλ αγοραστών που θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της πολιτικής του ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ