ΗΠΑ: Πρόστιμο ύψους 778 εκατ. δολ. στην τσιμεντοβιομηχανία Lafarge

Η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 778 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ αφού δήλωσε "ένοχη" σήμερα στην κατηγορία ότι στήριξε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία καθώς συνέχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιό της στη χώρα αυτή, αφού ξέσπασε ο πόλεμος το 2011.

Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία δηλώνει ένοχη στις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατηγορία της υλικής υποστήριξης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Lafarge, που από το 2015 ανήκει στην ελβετική Holcim, αντιμετωπίζει επίσης, αυτή τη φορά στη Γαλλία, την κατηγορία της συνέργειας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με βάση τη δήλωση ενοχής, η τσιμεντοβιομηχανία συμφώνησε να πληρώσει συνολικά 778 εκατ. δολάρια.

Έπειτα από εσωτερικό έλεγχο, η εταιρεία είχε παραδεχτεί ότι η συριακή θυγατρική της πλήρωνε ένοπλες οργανώσεις για να προστατεύουν το προσωπικό του εργοστασίου. Αρνήθηκε όμως ότι ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Holcim διαβεβαιώνει ότι τα γεγονότα που αφορούν το εργοστάσιο στη Συρία είναι αντίθετα με τις αξίες της και τα είχαν αποκρύψει από το διοικητικό συμβούλιο την εποχή της συγχώνευσης των εταιρειών, το 2015.

Το 2017, γαλλικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τη Lafarge ότι κατέβαλε 13 εκατομμύρια ευρώ σε ένοπλες οργανώσεις –μεταξύ των οποίων και σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους– για να την βοηθήσουν να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο στη Συρία μεταξύ 2011-15. Φέρεται επίσης ότι πουλούσε τσιμέντο του εργοστασίου αυτού στο Ισλαμικό Κράτος και ότι πλήρωσε μεσάζοντες για να αγοράσει πρώτες ύλες από τζιχαντιστικές φράξιες.

Η τσιμεντοβιομηχανία "αποδέχεται την ευθύνη των μεμονωμένων στελεχών που εμπλέκονται, η συμπεριφορά των οποίων ήταν κατάφωρη παραβίαση του κώδικα ηθικής" της εταιρείας, ανέφερε στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι "λυπάται βαθύτατα" για τις πράξεις της.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας διακόπηκε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Holcim.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ