Νέο άλμα στη Wall Street

Ισχυρή άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση παρουσιάζει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο εξακολουθεί να επωφελείται από τα υπερ-πουλημένα επίπεδα των μετοχών αλλά και την περαιτέρω την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα 10ετή κρατικά ομόλογα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 756 μονάδες ή 2,56% και διευρύνεται στις 30.247 μονάδες, υπερβαίνοντας εκ νέου το όριο των 30.000 μονάδων. Κατά 2,89% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.784 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, σημειώνει άλμα στο +3,34% και τις 11.178 μονάδες. 

Οι αμερικανικοί δείκτες δίνουν συνέχεια στο ισχυρό ράλι της Δευτέρας (η καλύτερη συνεδρίαση από τα τέλη Ιουλίου), με τη μερική υποχώρηση της αβεβαιότητας και την επάνοδο της διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου να παρέχουν αξιοσημείωτα στηρίγματα στις αγορές. 

Άλλωστε, η μεγάλη πτώση του Σεπτεμβρίου (ξεπέρασε το 9%) έχει δημιουργήσει πολλαπλές αγοραστικές ευκαιρίες, δεδομένου ότι αρκετές εισηγμένες διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά και «φθηνά» επίπεδα. 

«Αφού υποχώρησε κατά τουλάχιστον 9% τον Σεπτέμβριο, διευρύνοντας τις ετήσιες απώλειες κοντά στο 25%, θεωρούμε ότι ο S&P 500 είναι σε υπερ-πουλημένα (over-sold) επίπεδα» επιβεβαιώνει ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδυτής της UBS. «Με το κλίμα στις μετοχές να είναι εξαιρετικά αδύναμο, θα πρέπει να περιμένουμε παροδικά rebounds» προσθέτει, μιλώντας στο CNBC. 

Η βελτίωση του κλίματος εν πολλοίς οφείλεται στα στοιχήματα των traders για το μέγεθος της επόμενης επιτοκιακής αύξησης της Federal Reserve, δηλαδή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Οι traders δίνουν πλέον λιγότερες πιθανότητες στο σενάριο για μια mega παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11).  

Κι αυτό εύλογα συνεισφέρει στην ανάκαμψη της επενδυτικής ψυχολογίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον ιστορικό πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν το κόστος δανεισμού και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.  

Ως απόρροια του θετικού κλίματος, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχωρεί περαιτέρω διαμορφώνεται στο 3,61% -αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με το 4%, το οποίο σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στους 2ετούς τίτλους δε, η απόδοση περιορίζεται στο 3,58% (από 4,3% την προηγούμενη εβδομάδα). 

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +3,07% και τις 402 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 3,76%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,59%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 4,24%, o ιταλικός FTSE MIB κατά 3,14% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατά 3,1%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της βρετανικής Greggs σημειώνει κέρδη κατά 10,3% χάρη στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Drax Group διολισθαίνει κατά 5,39% εξαιτίας των καταγγελιών περί παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη