Απέσυρε την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος η Τρας

Την ακύρωση της κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45% για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ.

Μόλις χθες η Πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο κ. Κουάρτενγκ υπερασπίζονταν πλήρως το μίνι προϋπολογισμό που περιλάμβανε το αμφιλεγόμενο μέτρο, ωστόσο οδηγήθηκαν σε πλήρη αναστροφή μετά από τη δημόσια διαφωνία που εξέφρασαν κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο πρώην Υπουργός Μάικλ Γκόουβ είχε δηλώσει ότι η μείωση φόρων για τους πλούσιους εν μέσω ανησυχιών για το κόστος διαβίωσης παραπέμπει σε «λανθασμένες αξίες», ενώ ο τέως Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είχε προειδοποιήσει ότι το μέτρο δε θα περνούσε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στην πρωινή ανακοίνωση ο κ. Κουάρτενγκ ανέφερε πως στόχος της μείωσης φόρων είναι η τόνωση της ανάπτυξης, ωστόσο «είναι σαφές πως η κατάργηση του συντελεστή φόρου του 45% αποσπά την προσοχή από την ευρύτερη αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

«Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των σημαντικών τμημάτων του πακέτου ανάπτυξης», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση ήταν πολιτικά ακόμα πιο δύσκολη για τον κ. Κουάρτενγκ διότι έγινε ενώ είναι σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ. Ο ίδιος μάλιστα πρόκειται να κάνει τη δική του ομιλία προς τους συνέδρους το απόγευμα, με πολιτικούς σχολιαστές να εκτιμούν ότι ίσως σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών «παίζει» το πολιτικό του μέλλον.

Το ίδιο επισφαλής θεωρείται και η θέση της Λιζ Τρας, η οποία θα μιλήσει στο συνέδριο αργότερα μέσα στην εβδομάδα. 

Ήδη η κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας χαιρετίστηκε από εσωκομματικούς της επικριτές, αλλά εκλαμβάνεται ως ένδειξη πολιτικής αδυναμίας, όπως έσπευσαν να επισημάνουν Βρετανοί πολιτικοί συντάκτες,

Σε μια πρώτη αντίδραση από την αντιπολίτευση, στέλεχος των Εργατικών δήλωσε στο Sky News ότι «οι Τόρις έχουν καταστρέψει την οικονομική τους αξιοπιστία και ως αποτέλεσμα έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ