Κομισιόν για πλαφόν: Αναζητεί αποδεκτή λύση από όλα τα κράτη

Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να αναλύσει και να εξηγήσει στα κράτη μέλη ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένα γενικό πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, μια από τις οποίες είναι η μείωση της ζήτησης, εξήγησε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον κατά την άφιξή της στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που πραγματοποιείται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η κ. Σίμσον εξήγησε πως η Κομισιόν δεν θα παρουσιάσει πρόταση για γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG από όλες τις πηγές (κάτι που έχουν ζητήσει με επιστολή τους 15 κράτη μέλη), επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού λόγω της ανταγωνιστικότητας στην αγορά.

«Διαφορετικά κράτη μέλη αναμένουν διαφορετικές λύσεις, αλλά η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που έχει γενική ευρεία υποστήριξη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη μέλη», πρόσθεσε η κ. Σίμσον.

Εξήγησε πως πρόταση της Επιτροπής είναι να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και μέσω θάλασσας (ως LNG), ώστε να εκλείψει το όποιο κίνητρο έχει η Ρωσία να χειραγωγεί τις τιμές φυσικού αερίου, καθώς και να υπάρξει διαπραγμάτευση με άλλους προμηθευτές για χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, η Επίτροπος Ενέργειας δήλωσε πως η Κομισιόν προτείνει ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει αύξηση της ζήτησης ενέργειας.

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού