Προς ύφεση διολισθαίνει η γερμανική οικονομία

Απότομη επιδείνωση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, εξέλιξη που αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης οδεύει προς ύφεση, καθώς αντιμετωπίζει μια τεράστια ενεργειακή κρίση.

Ο δείκτης βαρόμετρο για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη που καταρτίζει το γερμανικό ινστιτούτο Ifo και ο οποίος βασίζεται σε έρευνα μεταξύ περίπου 9.000 εταιρειών, υποχώρησε κατά 4,3 μονάδες, στις 84,3 μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα μείωσης του δείκτη, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, με την πτώση να είναι αισθητή σε ολόκληρη την οικονομία, από τη Μεταποίηση μέχρι τον τομέα των υπηρεσιών.

«Η γερμανική οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση», τόνισε ο Πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουεστ.

«Η απαισιοδοξία για τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί έντονα», σημείωσε.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, ιδιαίτερα των τιμών της ενέργειας, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω ενός βασικού αγωγού, καθώς εντείνονται οι εντάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενώ όλη η Ευρώπη επηρεάζεται, η Γερμανία έχει πληγεί σκληρά, καθώς εξαρτιόταν πριν από τον πόλεμο σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Η ύφεση στη Γερμανία είναι πλέον «αναπόφευκτη», δήλωσε ο αναλυτής της εταιρείας ING Carsten Brzeski, επισημαίνοντας τον υψηλό πληθωρισμό που μαστίζει την χώρα, την άνοδο των τιμών της ενέργειας, τις συνεχιζόμενες τριβές στην αλυσίδα εφοδιασμού και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Στην έρευνα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό τομέα - κινητήριος δύναμη της γερμανικής οικονομίας - μειώθηκε σημαντικά, καταγράφοντας πτώση 14,2 μονάδων. Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάσταση της γερμανικής οικονομίας μειώθηκε επίσης κατά 3,0 μονάδες, στις 94,5 μονάδες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ινστιτούτου Ifo ο βαρόμετρο αποτελούν την τελευταία προειδοποίηση ότι η Γερμανία οδεύει προς ύφεση, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει επίσης τη Δευτέρα ότι η οικονομική δύναμη της Ευρώπης θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος.

Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε ελαφρώς 0,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 7,9% στη Γερμανία τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις