Τουρκία: Μείωσε ξανά το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα

Σε μείωση του επιτοκίου της τουρκικής λίρας, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, παρά τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού που έχει ανέλθει στο τρομακτικό ποσοστό του 80% και εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως μειώνει το επιτόκιο μίας εβδομάδας στο 12%, από 13%, αποδίδοντας την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, παγκοσμίως, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση υπογραμμίζει την έντονη επικέντρωση των Τούρκων πολιτικών στην οικονομική ανάπτυξη, εννέα μήνες πριν από τις γενικές εκλογές για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον μιας ήττας.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις στην Τουρκία αρχίζουν να επιβραδύνονται.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε ανοιχτά την οικονομική ανάπτυξη με κάθε κόστος, ενώ απέρριψε την χρήση συμβατικών οικονομικών και πιστεύει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τη μείωση των επιτοκίων.

"Είμαι οικονομολόγος. Ο πληθωρισμός δεν είναι ένας οικονομικός κίνδυνος που δεν μπορεί να ξεπεραστεί", δήλωσε ο Ερντογάν στην αμερικανική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα.

"Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν χώρες που αισθάνονται ότι απειλούνται από πληθωρισμό, ακόμη και 8 ή 9%. Έχουμε 80%, και στη χώρα μου, τα ράφια δεν είναι άδεια στις αγορές», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν