Η Γερμανία αναλαμβάνει τον έλεγχο των γερμανικών θυγατρικών της Rosneft

H γερμανική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της ρωσικής Rosneft στη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την παροχή ενέργειας, η οποία διακόπηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι θυγατρικές της Rosneft στη Γερμανία, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 12% της συνολικής ικανότητας διύλισης πετρελαίου στη χώρα, τέθηκαν υπό τη διαχείριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

«H διαχείριση θα αντιμετωπίσει την απειλή στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», σημείωσε το Υπουργείο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κινήσεις του γερμανικού δημοσίου γίνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών απεξάρτησης της Γερμανίας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στον απόηχο της απόφασης της Μόσχας να τερματίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η κίνηση αφορά στις εταιρείες Rosneft Deutschland GmbH (RDG) και την RN Refining & Marketing GmbH (RNRM) και κατά συνέπεια τα αντίστοιχα μερίδια που κατέχουν στα τρία διυλιστήρια PCK Schwedt, MiRo και Bayernoil.

Ειδικά για το διυλιστήριο PCK Schwedt υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες, καθώς είναι κοντά στα πολωνικά σύνορα και προμηθεύει περίπου το 90% του πετρελαίου στο Βερολίνο και την γύρω περιοχή, περιλαμβανομένου και του διεθνούς αεροδρομίου Βερολίνου – Βρανδεμβούργου. Οι λειτουργίες των διυλιστηρίων αυτών επηρεάστηκαν όταν η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαϊκών προϊόντων, στοχεύοντας στην πλήρη διακοπή τους μέχρι το τέλος του έτους.

Με την ανάληψη του ελέγχου των διυλιστηρίων, οι γερμανικές αρχές μπορούν να συνεχίσουν την δραστηριοποίησή τους με την εισαγωγή ακατέργαστου πετρελαίου από άλλες αγορές εκτός της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, η γερμανική κυβέρνηση ανέλαβε προσωρινά τον έλεγχο της θυγατρικής της Gazprom στη Γερμανία, έπειτα από την ανακοινωθείσα πρόθεση της ρωσικής εταιρείας να παραχωρήσει τον έλεγχο της γερμανικής θυγατρικής της σε άλλες ρωσικές εταιρείες.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές