Γερμανία: Οικονομική ύφεση προβλέπει και το ινστιτούτο Ifo

Οι προοπτικές της Γερμανίας έχουν «επιδεινωθεί δραματικά» και η οικονομία μπορεί να μείνει στάσιμη ή να συρρικνωθεί στο β΄ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομίας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών πτωχεύει αλλά δεν υπάρχει κύμα πτωχεύσεων, αναφέρει η έκθεση προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας της Γερμανίας έχει αψηφήσει προς το παρόν τις αβεβαιότητες παγκοσμίως και η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Στο μεταξύ, δυσοίωνες προοπτικές για τη γερμανική οικονομία, αποτυπώνει στις εκτιμήσεις του το έγκριτο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών του Μονάχου Ifo, το οποίο έκανε στροφή 180 μοιρών σε όσα είχε προβλέψει μόλις πριν από τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος, διότι η μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εξανεμίζει τις ευκαιρίες ανάκαμψης μετά τα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το γερμανικό ινστιτούτο είχε προβλέψει τον Ιούνιο ανάπτυξη 3,7% για το 2023, αλλά σήμερα πλέον αναφέρει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 0,3%.

Την ίδια στιγμή αναθεωρεί προς τα άνω την εκτίμησή του για τον πληθωρισμό του προσεχούς έτους δραστικά κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,3%. Αναφορικά τώρα για το 2022, το Ifo υποβάθμισε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 1,6% από το 2,5% του Ιουνίου και αύξησε την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στο 8,1% από 6,8%. «Η μείωση στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, καθώς και οι σημαντικές αυξήσεις τιμών που προκάλεσε, σπέρνουν τον όλεθρο στην οικονομική ανάπτυξη η οποία εμφανίστηκε μετά την πανδημία του κορωνοϊού», δήλωσε ο Τίμο Βολμερσχόιζερ, διευθυντής οικονομικών προβλέψεων του Ifo.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για τους καταναλωτές, επειδή οι προμηθευτές ενέργειας προσαρμόζουν τις τιμές τους, ανταποκρινόμενοι στις υψηλές δαπάνες προμηθειών, οδηγώντας τον πληθωρισμό γύρω στο 11%, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά θα δουν την αγοραστική δύναμή τους να μειώνεται, ενώ το κυβερνητικό πακέτο μέτρων ανακούφισης θα μετριάσει το πλήγμα, αλλά αποτυγχάνει μακράν να το αντισταθμίσει, ανέφερε το ινστιτούτο.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ