Eλβετική εταιρεία ενέργειας εξασφαλίζει κρατική ενίσχυση

Η ελβετική Κυβέρνηση συμφώνησε την Τρίτη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην εταιρεία ενέργειας Axpo, η πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας που χρειάζεται κρατική βοήθεια μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο δημόσιος όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος ζήτησε προσωρινή κρατική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα, θα έχει πρόσβαση σε πιστωτική γραμμή ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για να εξασφαλίσει ρευστότητα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

«Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά για να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελβετίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η Axpo είναι μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας «συστημικής σημασίας» για τη χώρα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες συνδέονται στενά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες στην Ευρώπη και η γαλλική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Άλλες Κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν προσφέρει δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες ενέργειας.

Ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας Uniper δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρειαστεί επιπλέον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια με κρατική εγγύηση, αφού έχει ήδη χρησιμοποιήσει μια πιστωτική γραμμή εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και η Αυστρία ανακοίνωσε δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Wien Energie, τον κύριο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το Σαββατοκύριακο, η Σουηδία δήλωσε ότι θα παράσχει εγγυήσεις ρευστότητας σε σκανδιναβικές και βαλτικές ενεργειακές εταιρείες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους