Ενεργειακή κρίση: Μαύρα σύννεφα πάνω από βιομηχανίες βασικών αγαθών

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται, ασκώντας πίεση στις βιομηχανίες βασικών προϊόντων που αποτελούν δομικά στοιχεία για την οικονομία της ηπείρου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενεργοβόροι τομείς όπως ο χάλυβας, τα λιπάσματα και το αλουμίνιο, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο βασικό μέταλλο, αναγκάζονται να κλείσουν εργοστάσια ή να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος στους πελάτες. Ακόμη και οι παραγωγοί ζάχαρης αισθάνονται την πίεση.

Η αναταραχή κινδυνεύει να συμπιέσει περαιτέρω τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών και να ωθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση.

Η κρίση φυσικού αερίου της Ευρώπης επιδεινώθηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς η Ρωσία αποφάσισε να μην ανοίξει ξανά τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρησή του. Αν τα πράγματα δεν είναι αρκετά άσχημα τώρα, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα αυτόν τον χειμώνα, όταν οι προμήθειες φυσικού αερίου θα γίνουν ακόμη πιο σφιχτές, αναφέρει το Bloomberg.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο οι φορείς χάραξης πολιτικής θα παρέμβουν στην αγορά ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μέτρα όπως η θέσπιση ανώτατων ορίων τιμών, η μείωση της ζήτησης ενέργειας και η επιβολή έκτακτων φόρων στις εταιρείες ενέργειας. Είναι άγνωστο αν πρόκειται να υπάρξει βοήθεια για τη βιομηχανία.

Βιομηχανικά μέταλλα

Η Ευρώπη έχασε περίπου το ήμισυ της δυναμικότητας τήξης ψευδαργύρου και αλουμινίου κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς η πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά την ενεργοβόρα παραγωγή απρόσιτη. Περισσότερη δυναμικότητα πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Η Alcoa Corp. δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά ένα τρίτο στο χυτήριο αλουμινίου της στη Νορβηγία, ενώ η Norsk Hydro ASA δήλωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει ένα από τα δικά της στη Σλοβακία στα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω της εκτίναξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Speira GmbH εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή στο γερμανικό χυτήριό της στο 50% της δυναμικότητάς της.

Η Nyrstar ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία της γιγαντιαίας μονάδας ψευδαργύρου Budel στην Ολλανδία. Μια ανακούφιση μπορεί να έρθει από την Κίνα, της οποίας η δική της ενεργειακή στενότητα έχει αρχίσει να χαλαρώνει.

Ενώ οι παραγωγοί χαλκού ήταν λιγότερο εκτεθειμένοι στην ενεργειακή κρίση λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης, εξακολουθούν να πιέζονται. Για παράδειγμα, ορισμένοι μετακυλύουν το κόστος στους πελάτες μέσω ενεργειακών προσαυξήσεων.

Χάλυβας

Οι χαλυβουργίες της Ευρώπης πλήττονται επίσης από υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, με εκείνες που βασίζονται σε ηλεκτρική κάμινο τόξου να πλήττονται περισσότερο. Πολλά εργοστάσια που κάνου χρήση τους θα μπορούσαν να παραμείνουν εκτός λειτουργίας μετά το τέλος της προγραμματισμένης θερινής συντήρησης.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της ArcelorMittal SA, αντιδρούν στο υψηλότερο κόστος αυξάνοντας τις τιμές. Αν και αυτό λειτούργησε πέρυσι χάρη στη δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία, θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη φορά, καθώς μια ασθενέστερη οικονομία σκοτεινιάζει τις προοπτικές της ζήτησης.

Λιπάσματα

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες λιπασμάτων βασίζονται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών και αναγκάζονται και πάλι να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, όπως και οι αντίστοιχες εταιρείες στην Κίνα. Οι ακόμη υψηλότερες τιμές των λιπασμάτων και η μικρότερη διαθεσιμότητα θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους αγρότες να χρησιμοποιούν λιγότερα, με κίνδυνο μικρότερες σοδειές.

Περισσότερο από το 70% της παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης έχει περικοπεί, με τις εταιρείες Yara International ASA, CF Industries Holdings και Achema AB να συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν περικοπές παραγωγής. Η παγκόσμια χρήση αζωτούχων λιπασμάτων την επόμενη περίοδο θα μειωθεί περισσότερο από το 2008, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Λιπασμάτων.

Οι διακοπές λειτουργίας των λιπασμάτων απειλούν επίσης να περιορίσουν τις προμήθειες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο παράγεται ως υποπροϊόν. Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί ζωτικό μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και χρησιμοποιείται για την αναισθητοποίηση των ζώων κατά τη σφαγή, στη συσκευασία για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων και για τον ξηρό πάγο που διατηρεί τα προϊόντα κατεψυγμένα κατά την παράδοση.

Ζάχαρη

Ο ευρωπαϊκός γίγαντας της ζάχαρης Suedzucker AG, ο οποίος προειδοποίησε για υψηλότερες τιμές καθώς οι παραγωγοί μετακυλύουν το κόστος, δήλωσε ότι έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη μετάβαση από το φυσικό αέριο σε άλλες πηγές ενέργειας εν μέσω της διακοπής των ρωσικών ροών.

Αλλά οι αναλυτές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια δαπανηρή διαδικασία και να σημαίνει ακόμη πιο ακριβή ζάχαρη για τους καταναλωτές, προσθέτοντας περαιτέρω στους λογαριασμούς των παντοπωλείων που εκτοξεύτηκαν αφού οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η γερμανική παραγωγή αναμενόταν ήδη να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, σύμφωνα με την ένωση του κλάδου WVZ.

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού