Σε προπανδημικά επίπεδα η απασχόληση στις ΗΠΑ

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ προσέλαβαν περισσότερους εργαζόμενους από ότι αναμενόταν τον Αύγουστο, αλλά η μέτρια αύξηση των μισθών και μια άνοδος του ποσοστού ανεργίας στο 3,7%, μπορεί να μετριάσει την πίεση προς την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα για μια τρίτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα.

Το Τμήμα Εργασίας παρατήρησε ότι η έκθεση για την απασχόληση την Παρασκευή έδειξε επίσης μία μείωση στη μέση βδομάδα εργασίας. Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας ήρθε την ώρα που 700.000 εισήλθαν στην αγορά εργασίας, σπρώχνοντας το μέγεθος του εργατικού δυναμικού σε ρεκόρ. Η συνολική ισχύς στην αγορά εργασίας υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, που έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης.

Ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell προειδοποίησε την περασμένη βδομάδα τους Αμερικανούς για μία επώδυνη περίοδο επιβραδυμένης οικονομικής ανάπτυξης και πιθανώς αύξησης της ανεργίας, καθώς η κεντρική τράπεζα περιορίζει επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. 

Ο Αύγουστος σηματοδότησε τον 20ό συνεχόμενο μήνα αύξησης της εργασίας. Η απασχόληση τώρα βρίσκεται κατά 240.000 θέσεις εργασίας πάνω από τα επίπεδα πριν την πανδημία.

Η ευρεία αύξηση των προσλήψεων τον περασμένο μήνα οδήγησε τον κλάδο των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών να προσθέτει 68.000 θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν κατά 48.000.

Η απασχόληση στον τομέα του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 44.000 θέσεις εργασίας, ενώ η μεταποίηση πρόσθεσε 22.000 θέσεις. Οι θέσεις σε αναψυχή και φιλοξενία αυξήθηκαν κατά 31.000, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση από 90.000 κατά μέσο όρο μηνιαίως τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Η απασχόληση στον κλάδο αναψυχής και φιλοξενίας παραμένει 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο.

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ή το ποσοστό των Αμερικανών σε ηλικία εργασίας που έχουν δουλειά ή αναζητούν αυξήθηκε στο 62,4% από 62,1% τον Ιούλιο. Παραμένει μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το προπανδημικό επίπεδο.

Υπήρχαν 11,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, με δύο θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο. Οι αιτήσεις για πρώτη φορά για επιδόματα ανεργίας είναι ιστορικά χαμηλές.

Με την αύξηση της δεξαμενής εργασίας, η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται.

Τα μέσα ωριαία κέρδη αυξήθηκαν 0,3% τον Αύγουστο μετά από αύξηση 0,5% τον Ιούλιο. Αυτό διατήρησε την ετήσια αύξηση των μισθών στο 5,2% τον Αύγουστο.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν στις 34,5 ώρες από 34,6 ώρες τον Ιούλιο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σημάδι ότι οι επιχειρήσεις αρχίζουν να μειώνουν τις ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας