Huawei: Πού και γιατί θα κατασκευάσει 161 πύργους τηλεπικοινωνιών

Οι Νήσοι Σολομώντος εξασφάλισαν δάνειο ύψους 66 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα για τη χρηματοδότηση της κατασκευής 161 πύργων τηλεπικοινωνιών από τον τεχνολογικό γίγαντα Huawei σε όλη τη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας χρηματοδότηση που λαμβάνει η χώρα από το Πεκίνο από τότε που υπέγραψαν μυστικό σύμφωνο ασφαλείας τον Απρίλιο.

Οι αυξανόμενοι οικονομικοί δεσμοί και δεσμοί ασφαλείας της νησιωτικής χώρας με την Κίνα έχουν προκαλέσει την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, η οποία είχε συμφωνήσει να κατασκευάσει έξι πύργους τηλεπικοινωνιών στη χώρα.

Οι Νήσοι Σολομώντος θα λάβουν ένα 20ετές δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την κρατική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πλήρως την κατασκευή των πύργων από την Huawei, δήλωσε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ιστορική οικονομική συνεργασία».

Σχεδόν οι μισοί πύργοι θα κατασκευαστούν πριν η χώρα φιλοξενήσει τους Νησιωτικούς Αγώνες Ειρηνικού τον Νοέμβριο του 2023..

Οι πύργοι θα επιτρέψουν στους κατοίκους των Νήσων Σολομώντος, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, να παρακολουθήσουν τους αγώνες ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα Χονιάρα, δήλωσε η κυβέρνηση.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύμφωνο ασφαλείας για την κατασκευή στρατιωτικής βάσης στη χώρα, κάτι που ο πρωθυπουργός της χώρας του Ειρηνικού, Μανάσε Σογκαβάρε, έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η χώρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι το 2019 προκειμένου να συνάψει επίσημες σχέσεις με το Πεκίνο.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας δήλωσε ότι είναι ενήμεροι για τη συμφωνία τηλεπικοινωνιών και ότι υποστηρίζουν τις επενδύσεις σε υποδομές που «αποτρέπουν μη βιώσιμες δανειακές επιβαρύνσεις».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Σογκαβάρε πρότεινε την αλλαγή του συντάγματος για να καθυστερήσουν οι εθνικές εκλογές μέχρι μετά τους αγώνες, λέγοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά και τα δύο γεγονότα. Αυτό χαρακτηρίστηκε ως «φτηνή δικαιολογία» από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μάθιου Γουέιλ.

Εάν η προσπάθεια καθυστέρησης των εκλογών επιτύχει, οι Νήσοι Σολομώντος δεν θα πάνε σε εκλογές πριν από το 2024.

Οι επόμενες εκλογές, που επί του παρόντος αναμένεται να διεξαχθούν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2023, θα είναι οι πρώτες της χώρας από τότε που ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές από διαδηλώσεις κατά του Σογκαβάρε στη Χονιάρα πέρυσι.

Θα είναι επίσης η πρώτη ψηφοφορία από τότε που ο Σογκαβάρε υπέγραψε το σύμφωνο ασφαλείας με το Πεκίνο, το οποίο, σύμφωνα με ένα σχέδιο που διέρρευσε, θα επιτρέψει την πρόσκληση κινεζικών δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή των ταραχών.

Δειτε Επισης

Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ