Τουρκία: Οι εξαγωγείς αναθεωρούν προς τα κάτω τους στόχους του 2022

Οι Τούρκοι εξαγωγείς αναθεωρούν προς τα κάτω τους στόχους για το τέλος του έτους, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώνονται εν μέσω ενδείξεων παγκόσμιας επιβράδυνσης και πληθωριστικών πιέσεων, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση τους πρώτους επτά μήνες του 2022 στα 144,4 δισ. δολάρια, αλλά η επιδείνωση των παγκόσμιων συνθηκών, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει ανησυχίες για το υπόλοιπο του έτους.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 143% την ίδια περίοδο στα 61,9 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους εισαγωγής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η συσκότιση των προοπτικών για τις εξαγωγές απειλεί το οικονομικό σχέδιο του προέδρου Ερντογάν, το οποίο στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού, που τον Ιούλιο ήταν σχεδόν στο 80%, μετατρέποντας το χρόνιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα.

Ο Seref Fayat, επικεφαλής του Συμβουλίου Ενδύματος και Ένδυσης TOBB, δήλωσε ότι ο στόχος αύξησης των εξαγωγών της βιομηχανίας ένδυσης στο τέλος του έτους είχε μειωθεί από 15% σε σχεδόν καθόλου αύξηση.

"Καθώς βλέπουμε επιβράδυνση των νέων παραγγελιών από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, μειώσαμε τον στόχο μας", δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι αναμένει οι εξαγωγές να παραμείνουν στάσιμες σε σχέση με πέρυσι ή να αυξηθούν ελαφρώς.

Η Τουρκία έχει θέσει στόχο εξαγωγών 250 δισ. δολαρίων για φέτος, αφού είχε φτάσει τα 225 δισ. δολάρια το 2021.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων της Τουρκίας, αναθεωρούν επίσης προς τα κάτω τους στόχους τους. Η Tofas μείωσε τον εξαγωγικό της στόχο κατά περισσότερο από 10%, ενώ η Ford Otosan τον μείωσε σε 330.000-340.000 μονάδες από 350.000-360.000.

Ο Ferdi Erdogan, αναπληρωτής πρόεδρος της τουρκικής ένωσης παραγωγών δομικών υλικών (IMSAD), δήλωσε στο Reuters ότι η αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο.

Ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αριθμοί των εξαγωγών της Τουρκίας για τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους θα ήταν υψηλότεροι κατά 7 δισ. δολάρια εάν το ευρώ δεν είχε υποχωρήσει έναντι του δολαρίου.

Ο Fayat του TOBB δήλωσε ότι η εξασθένηση του ευρώ είχε πλήξει και τον τομέα της ένδυσης, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας 93 δισ. δολάρια ή 41,3% των εξαγωγών το 2021.

"Τα τρέχοντα επίπεδα του ευρώ θα οδηγήσουν σε πτώση 7-8% στα έσοδα και 5% στα κέρδη των Τούρκων εξαγωγέων ενδυμάτων" δήλωσε ο Fayat.

Δειτε Επισης

Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο