«Φταίνε οι κεντρικές τράπεζες για τον πληθωρισμό»

Οι κεντρικές τράπεζες φταίνε για τον πληθωρισμό και θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την υπέρογκη οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστηρίζει ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Νέας Ζηλανδίας Graeme Wheeler, άποψη που συμμερίζεται και ο Bryce Wilkinson του think tank New Zealand Initiative.

«Ο κύριος λόγος του πληθωρισμού οφείλεται στα λάθη των κεντρικών τραπεζιτών και τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τονίζουν οι δύο ειδικοί, υπογραμμίζοντας πως «αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε τις πληθωριστικές πιέσεις, οι τιμές των εμπορευμάτων βρίσκονταν ήδη σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ρευστότητας και του χρέους».

Οι Wheeler και Wilkinson τονίζουν, επίσης, πως οι κεντρικές τράπεζες «το παράκαναν με τη μείωση των επιτοκίων και την ποσοτική τους χαλάρωση αλλά και με την επαναγορά ομολόγων, όταν ήταν ξεκάθαρο πως ο πληθωρισμός έτεινε προς αύξηση».

Σημειωτέον πως ο Wheeler θήτευσε ως επικεφαλής της Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) για μία πενταετία μέχρι το 2017. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια σε μία προσπάθεια μείωσης της επιτάχυνσης του πληθωρισμού αλλά αναγκάστηκε να ανακόψει την πορεία της όταν η πληθωριστική αύξηση αυτή δεν έλαβε χώρα.

Ο Wheeler υποστηρίζει πως «γνωρίζω πως κάναμε λάθη στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Αλλά συνεργάστηκα με τον Wilkinson στην ανάλυση γιατί πιστεύω πως τα λάθη των κεντρικών τραπεζών τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντικά και ζημιογόνα». Η ανάλυση αυτή επικρίνει τους ρυθμιστές για την αδυναμία τους στην αντιμετώπιση της κρίσης και τη μη παραδοχή των λαθών τους η οποία θα μπορούσε να επιδιορθώσει το καταναλωτικό συναίσθημα.

Ο νυν επικεφαλής της RBNZ, Adrian Orr, απάντησε στην ανάλυση του Wheeler και ανακοίνωσε ανασκόπηση των τακτικών της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Σημειωτέον πως η έκθεση των Wheeler και Wilkinson συμπεριλάμβανε ακανθώδη σχόλια για την τακτική της RBNZ: «οι ρυθμιστές δεν προσηλώθηκαν στις κύριες υποχρεώσεις τους. Ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να κρατήσουν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν να δίνουν περισσότερη σημασία στην κλιματική αλλαγή και την οικονομική ανισότητα και ξέχασαν τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί και το κύριο μέλημά τους. Η τρέχουσα πληθωριστική κρίση είναι άμεσα σοβαρότερη των λοιπών στόχων τους».

Στην έρευνα έχει συνδράμει και ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Καναδά, William White, ο οποίος στον πρόλογό του τονίζει πως οι Wheeler και Wilkinson παρουσιάζουν σημαντικά στοιχεία «αποδεικνύοντας πως η στρατηγική των κεντρικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε στην πληθωριστική αύξηση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία». Ο White τονίζει, επίσης, πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη τους.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ