Twitter: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη τριμήνου

​​​​​​​"Απογοητευτικά" ήταν τα έσοδα για την Twitter το δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα για την εταιρεία που ήδη δίνει μια υψηλού προφίλ νομική μάχη με τον Έλον Μασκ.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1% το τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση από τα μέσα της πανδημίας το 2020. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,18 δισ. δολάρια στο τρίμηνο, χαμηλότερα του 1,32 δισ. δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η εταιρεία δήλωσε ότι "οι αντίθετοι άνεμοι στον κλάδο της διαφήμισης που σχετίζονται με το μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς και η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την επικείμενη εξαγορά του Twitter" συνετέλεσαν στα απογοητευτικά αποτελέσματα.

Το Twitter πρόσθεσε 8,8 εκατ. νέους χρήστες κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Δεν είναι σαφές πόσα πραγματικά σημαίνει η έκθεση αποτελεσμάτων της Παρασκευής για τους επενδυτές, ενώ η τύχη της εταιρείας παραμένει σε εκκρεμότητα. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, το Twitter επρόκειτο να πουλήσει την εταιρεία στον Μασκ για 54,20 δολάρια ανά μετοχή, καθιστώντας τις οικονομικές εκθέσεις του κάτι περισσότερο από μια τυπική διαδικασία, καθώς περίμενε να κλείσει η συμφωνία. 

Όμως ο Μασκ προσπάθησε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία στις 8 Ιουλίου, ισχυριζόμενος ότι το Twitter δεν ήταν πρόθυμο να δώσει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών που οργιάζουν στον ιστότοπο.

Το Twitter επανέλαβε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι οι ψευδείς ή ανεπιθύμητοι λογαριασμοί αποτελούν λιγότερο από το 5% της συνολικής βάσης χρηστών του, έναν ισχυρισμό που ο Musk έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει.

Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια δίκη, που αναμένεται τον Οκτώβριο, κατά την οποία το Twitter θα ζητήσει από δικαστή να υποχρεώσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Inc. να τηρήσει τη συμφωνία αγοράς της εταιρείας έναντι περίπου 44 δισ. δολαρίων. 

"Αυτό καθιστά δύσκολη την επενδυτική υπόθεση για το Twitter σε αυτό το σημείο", έγραψε ο αναλυτής της Truist Securities, Γιουσέφ Σκουάλι, μετά την ανακοίνωση του Μασκ. Η Truist εκτίμησε ότι η μετοχή θα μπορούσε να διαπραγματεύονται "στα υψηλά επίπεδα των 20 δολαρίων" εάν η συμφωνία αποτύχει. 

Εάν η συμφωνία δεν πραγματοποιηθεί, η Twitter θα μπορούσε να έχει πρόβλημα. Η εταιρεία είχε θέσει προηγουμένως ως στόχο να φτάσει τα 315 εκατ. καθημερινούς χρήστες μέχρι το τέλος του 2023 και να αυξήσει τα έσοδα στα 7,5 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι την ίδια περίοδο. Επί του παρόντος, το Twitter δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο των χρηστών.

Όπως πολλά από τα ομοειδή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter αντιμετωπίζει επίσης σημαντική επιβράδυνση στις δαπάνες των διαφημιστών και αυξανόμενο ανταγωνισμό από το TikTok. Η Snap προανήγγειλε τις δυσκολίες στον κλάδο την Πέμπτη, όταν ανακοίνωσε απογοητευτικές πωλήσεις, αναφέροντας ότι οι διαφημιστές περικόπτουν τους προϋπολογισμούς περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και του αυξημένου ανταγωνισμού για τα ολοένα και λιγότερα ποσά που δίνονται στο μάρκετινγκ. 

Η μετοχή του Twitter, που είχε ήδη αποδυναμωθεί μετά τα αποτελέσματα της Snap, υποχώρησαν κατά 2,2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη. Έχει υποχωρήσει σχεδόν 9% φέτος. 

Οι καθαρές ζημίες του Twitter ήταν 270 εκατ. δολάρια το τρίμηνο, ή 35 σεντς ανά μετοχή. Αυτό συγκρίνεται με καθαρά κέρδη 66 εκατ. δολαρίων και κέρδη ανά μετοχή 8 σεντς την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το Twitter δεν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με αναλυτές για να συζητήσει τα κέρδη και δημοσίευσε μόνο ένα σύντομο δελτίο τύπου με ελάχιστες λεπτομέρειες σε σύγκριση με τη συνήθη επιστολή προς τους μετόχους του. Στα προηγούμενα τριμηνιαία αποτελέσματα τον Απρίλιο, το Twitter απέσυρε τις προηγούμενες προβλέψεις του και δήλωσε ότι δεν θα παράσχει καθοδήγηση για το μέλλον.

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού