Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 8%

Η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε την Παρασκευή το βασικό της επιτόκιο στο 8,0% από 9,5%, επισημαίνοντας «περαιτέρω επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού», ενώ προειδοποίησε επίσης ότι «το εξωτερικό περιβάλλον για τη ρωσική οικονομία παραμένει δύσκολο».

Λίγες ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία και η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα ως απάντηση, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% από 9,5% για να στηρίξει το ρούβλι που βυθίζεται.

Έκτοτε, το ρούβλι πραγματοποίησε μια θεαματική ανάκαμψη, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει επανειλημμένα το βασικό της επιτόκιο για να τιθασεύσει την άνοδο του ρωσικού νομίσματος.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατηρεί το πόδι της στο γκάζι», ανέφερε η Capital Economics σε σημείωμα προς τους πελάτες της, προσθέτοντας ότι αναμένει τα επιτόκια να κλείσουν το έτος γύρω στο 7%.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 12%-15% φέτος, στο 5%-7% το 2023 και θα επιστρέψει στο 4% το 2024.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Ωστόσο, το επιχειρηματικό τους κλίμα βελτιώνεται σταδιακά, καθώς οι προμηθευτές τελικών προϊόντων, πρώτων υλών και εξαρτημάτων, καθώς και οι αγορές πωλήσεων διαφοροποιούνται», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα.

«Η καταναλωτική δραστηριότητα παραμένει υποτονική, αλλά αρχίζει να ανακάμπτει, μεταξύ άλλων εν μέσω σταδιακής αύξησης των εισαγωγών καταναλωτικών αγαθών».

Η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση για την επανεξέταση των επιτοκίων της στις 16 Σεπτεμβρίου.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές