Ήπιες απώλειες για το πετρέλαιο στην περιοχή των 100 δολαρίων

​​​​​​​Με μικρές απώλειες στην περιοχή λίγο πάνω από τα 100 δολάρια κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν υποχώρηση της ζήτησης για βενζίνη την ώρα που οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων διατηρούν τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές στα 106,92 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μικρές απώλειες 0,4% ή 43 σεντς.

Λίγο μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στις τιμές του αμερικανικού WTI, το οποίο είδε το δικό του συμβόλαιο Αυγούστου να σημειώνει πτώση 1,9% και έκλεισε στα 102,26 δολάρια το βαρέλι έχοντας χάσει 1,96 δολάρια.

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ παρουσίασαν απροσδόκητη αύξηση την περασμένη εβδομάδα κατά 3,5 εκατ. βαρέλια, την ώρα που η αγορά ανέμενε ανεπαίσθητη αύξηση κατά 71 χιλιάδες βαρέλια.

"Η ζήτηση της βενζίνης είναι τουλάχιστον αναιμική, καθώς οι υψηλές τιμές φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών", επισημαίνει ο John Kilduff της Again Capital LLC.

Την ίδια ώρα πάντως, όπως έδειξαν τα στοιχεία, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 446 χιλ. βαρέλια έναντι αύξησης κατά 1,4 εκατ. βαρέλια που προέβλεπαν οι εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τιμές του αργού συνεχίζουν να κινούνται με έντονη μεταβλητότητα εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, από τη μία τα σταθερά περιορισμένα επίπεδα προσφοράς και από την άλλη οι φόβοι για επικείμενη ύφεση λόγω της επιθετικότητας των κεντρικών τραπεζών που θα καταστρέψει τη ζήτηση.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι η τάση των τιμών θα είναι μάλλον ανοδική, καθώς η περιορισμένη προσφορά θα συνεχίσει να τους παρέχει στήριξη.

"Με λίγα περιθώρια για τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή του, η αγορά πετρελαίου θα δυσκολευτεί να εξισορροπήσει τους επόμενους μήνες, παρέχοντας στήριξη έτσι στις τιμές", επισημαίνει ο Stephen Brennock της PVM.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τον Colin Cieszynski της SIA Wealth Management, η πτώση της σημερινής συνεδρίασης "φαίνεται φυσιολογική, μια τυπική κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών", έπειτα από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ