Την Πέμπτη οι παραδόσεις αερίου μέσω του Nord Stream 1

Η διαχειρίστρια εταιρεία των γερμανικών αγωγών, Gascade, ανακοίνωσε ότι αναμένει πως θα επαναληφθούν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, όπως έχουν προγραμματιστεί με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης την Πέμπτη, 21 Ιουλίου.

"Υποθέτουμε ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες υποδείξεις (από τις 3 μ.μ. της 20ης Ιουλίου), η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ξαναρχίσει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την συντήρηση του αγωγού (40% της χωρητικότητας)", αναφέρει η Gascade σε ανακοίνωση την Τετάρτη.

Εξάλλου, η γερμανική Κυβέρνηση κατηγόρησε την Τετάρτη τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την απουσία τουρμπίνας ως πρόσχημα για να περιορίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτή είναι μια δικαιολογία από τη ρωσική πλευρά», είπε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας όταν ρωτήθηκε για τις μειωμένες ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές προς τη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 κατά περίπου 60% τις τελευταίες εβδομάδες, επικαλούμενος την απουσία της τουρμπίνας της Siemens η οποία βρισκόταν για επισκευή στον Καναδά.

Η επισκευασμένη τουρμπίνα κατευθύνεται επί του παρόντος προς τη Ρωσία, καθώς οι συνήθεις εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 που σταμάτησαν εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου πρόκειται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε την Τρίτη ότι η Gazprom θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις παράδοσης.

«Η Gazprom εκπλήρωσε, εκπληρώνει και θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες του Ιράν και της Τουρκίας. Ωστόσο, ανέφερε ότι άλλη μια τουρμπίνα πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στο τέλος αυτού του μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ροές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειωθούν στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού από την επόμενη εβδομάδα.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Σε υψηλό 5 μηνών τα στεγαστικά επιτόκια
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Η S&P υποβαθμίζει μαζί με τη Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα της επίθεσης του Ισραήλ στις αγορές – Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν