Η διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου μειώνει το γερμανικό ΑΕΠ κατά 1,5%

Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία θα κοστίσει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης 1,5% από το ΑΕΠ της το 2022, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Μόσχα θα περιορίσει περαιτέρω την προσφορά.

Η φετινή απώλεια θα ακολουθηθεί από αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ κατά 2,7% το 2023 και μείωση 0,4% το 2024, όπου οι παραδόσεις φυσικού αερίου αναμένεται να τερματιστούν την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με πρόβλεψη του ΔΝΤ.

Ένα πιθανό κλείσιμο των ροών φυσικού αερίου «θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική μείωση στη γερμανική οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τον πληθωρισμό», προειδοποιεί το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή.

Οι προμήθειες στη Γερμανία από τη Ρωσία είναι επί του παρόντος στο μηδέν καθώς ο αγωγός Nord Stream 1 είναι υπό συντήρηση. Η Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις κατά 60% στα μέσα Ιουνίου επικαλούμενη καθυστέρηση στην επισκευή της τουρμπίνας του αγωγού.

Το Βερολίνο απέρριψε την θέση της Gazprom για την τουρμπίνα και πιστεύει ότι η Ρωσία πιέζει τις προμήθειες ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι εργασίες στον αγωγό πρόκειται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με τους αξιωματούχους να παρακολουθούν από κοντά το θέμα για να διαπιστώσουν σε ποια επίπεδα θα επαναληφθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου.

Οι κίνδυνοι για την οικονομία από ένα πλήρες κλείσιμο του αγωγού, καθώς και από μια αδύναμη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αλλά και από τα συνεχή προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι «μεγάλοι», τονίζει το ΔΝΤ.

Αυτό θα έχει αποτέλεσμα η γερμανική οικονομική «ανάπτυξη να μειωθεί στα επόμενα τρίμηνα», σημειώνει.

Στην βασική του πρόβλεψη, το ΔΝΤ διαβλέπει τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1,2% το 2022 και μόλις 0,8% το 2023.

Εν τω μεταξύ, η άνοδος της τιμής της ενέργειας που σχετίζεται με τις μειώσεις στην προσφορά φυσικού αερίου που έχουν ήδη παρατηρηθεί, σημαίνει επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι "πιθανότατα να παραμείνει υψηλός τα επόμενα δύο χρόνια", αναφέρει το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα παραμείνει στο 7,7% το 2022 και στο 4,8% το 2023.

Μια πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει αυτά τα ποσοστά έως και κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και 3,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 στο «ακραίο» σενάριο, όπου η Ευρώπη προσπαθεί να προμηθευτεί εναλλακτικές πηγές προμηθειών αερίου, υπογραμμίζει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή