Διετή αναστολή πληρωμής χρέους θα ζητήσει η Ουκρανία

Διετή αναστολή των πληρωμών του δημόσιου χρέους της, θα ζητήσει η Ουκρανία από τους κατόχους κρατικών ομολόγων της, ώστε να μπορέσει να κατευθύνει τους μειωμένους οικονομικούς πόρους της στις προσπάθειες της για απόκρουση της Ρωσίας, σύμφωνα με κυβερνητικό ψήφισμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Αντιμετωπίζοντας μια εκτιμώμενη πτώση του ΑΕΠ της κατά 35 - 45% για το 2022, μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο, οι Ουκρανοί βουλευτές ανέθεσαν στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας να διαπραγματευτεί την αναβολή της πληρωμής του δημόσιου χρέους, ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις 15 Αυγούστου.

Η καθυστέρηση στην πληρωμή, για την οποία πολλοί πιστωτές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να γίνει αποδεκτή και υποστηρίχθηκε από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις, θα έρθει ακριβώς την ίδια στιγμή για να αναβάλει δόση περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πληρωμές χρέους που λήγουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το ψήφισμα της Κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της αναφέρει ότι "όλες οι ημερομηνίες πληρωμής τόκων για τα ομόλογα" θα αναβληθούν βάσει του σχεδίου.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει αυτό που θα χαρακτηριζόταν ως σκληρή χρεοκοπία, το Κίεβο σχεδιάζει να προσφέρει στους δανειστές, στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνήσεις και πολλά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου, πρόσθετες πληρωμές τόκων μόλις λήξει η περίοδος αναβολής των πληρωμών.

Η Ουκρανία αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 5 δισ. δολαρίων - ή 2,5% του ΑΕΠ πριν από τον πόλεμο - το μήνα, το οποίο οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι θα αυξήσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 25% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με μόλις 3,5%, πριν από την πολεμική σύγκρουση.

Επιπλέον, ερευνητές από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου εκτιμούν ότι θα χρειαστούν ήδη περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της βομβαρδισμένης υποδομής της Ουκρανίας, ενώ ο επικεφαλής του ισχυρού χρηματοδοτικού βραχίονα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχει προειδοποιήσει ότι το ποσό μπορεί να ανέλθει σε τρισεκατομμύρια.

«Εμείς, ως επίσημοι πιστωτές της Ουκρανίας, σκοπεύουμε να παρέχουμε μια συντονισμένη αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους», δήλωσε μια ομάδα κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, λίγο μετά την πρόταση της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές