Η Ε.Ε. θα προσθέσει τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα στη «μαύρη» λίστα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προσθέσει τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank και τον επικεφαλής του κολοσσού ψευδαργύρου και χαλκού UMMC στη «μαύρη» λίστα προσώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι στηρίζουν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Στους 48 αξιωματούχους και εννέα οντότητες που θα υπαχθούν στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι επικεφαλής της λέσχης μοτοσικλετών Night Wolves, ηθοποιοί, πολιτικοί, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, συγγενείς ολιγαρχών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και στρατιωτικοί.

Η προσθήκη της Sberbank στη λίστα θα σημαίνει το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων στη Δύση και ότι δεν θα μπορεί πλέον να κάνει συναλλαγές, με εξαίρεση τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα έχει ήδη εξαιρεθεί από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT.

Ο επικεφαλής της εταιρίας ψευδαργύρου και χαλκού UMMC, ο Αντρέι Κοζίτσιν, προστίθεται στη «μαύρη» λίστα καθώς ως σημαίνων Ρώσος επιχειρηματίας θεωρείται ότι «συμμετέχει σε οικονομικούς τομείς που παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση», σύμφωνα με το έγγραφο.

Η κίνηση αυτή, που αναμένεται να υιοθετηθεί την Τετάρτη, θα αυξήσει σε 1.229 τον συνολικό αριθμό των προσώπων και αντίστοιχα σε 110 τον αριθμό των εταιρειών που έχουν υπαχθεί στη λίστα αυτή από την ΕΕ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη