ΟΠΕΚ: Επιμένει σε προαποφασισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αναμένεται να επιμείνουν σε μια προαποφασισμένη αύξηση της παραγωγής την Πέμπτη, παρά τις εκκλήσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις για την τιθάσευση των τιμών του αργού.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, στέλνοντας τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ φέτος.

Λίγο μετά την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν στην τελευταία τους συνεδρίαση στις αρχές Ιουνίου να ανοίξουν τις στρόφιγγες περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές και οι αναλυτές λένε ότι δεν διαφαίνεται ανάπαυλα κατά τη συνάντηση των 23 μελών του ΟΠΕΚ+ μέσω τηλεδιάσκεψης νωρίς το απόγευμα.

Τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ, υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, και οι 10 εταίροι τους, με επικεφαλής τη Ρωσία, μείωσαν δραστικά την παραγωγή το 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και τα επακόλουθα lockdown προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση της ζήτησης.

Από πέρυσι άρχισαν όμως να αυξάνουν σταδιακά και πάλι την παραγωγή. Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι κορυφαίοι καταναλωτές πετρελαίου προέτρεψαν τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την παραγωγή.

Η ομάδα αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση να προσθέσει 648.000 βαρέλια ημερησίως στην αγορά τον Ιούλιο, από 432.000 τους προηγούμενους μήνες.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας, έχει σημειώσει αύξηση περίπου 17%, ενώ ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς WTI έχει κάνει άλμα πάνω από 18%.

Το Brent έφτασε την Πέμπτη στα 115,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI κοστολογείτο στα 109,71 δολάρια.

Παρά τις εκκλήσεις, ο ΟΠΕΚ εμμένει στη στρατηγική του. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μόνο μια ύφεση μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τις τιμές.

Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ αδυνατούν να τηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής, ενώ το Ιράν και η Βενεζουέλα, εσχάτως και η Ρωσία, έχουν μπλοκαριστεί από κυρώσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου, ενόψει της περιφερειακής επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να πιέσει για αύξηση της παραγωγής.

Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη γειτονική Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, στο πλαίσιο της περιοδείας του τον επόμενο μήνα, αλλά οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα πείσει τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή.

Τη Δευτέρα, στη συνάντηση της ομάδας G7 των βιομηχανικών χωρών στη Γερμανία, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταγράφηκε από την κάμερα να λέει στον Μπάιντεν λεπτομέρειες μιας συνομιλίας με τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε ότι τα ΗΑΕ βρίσκονται στο «μέγιστο» της δυναμικότητάς τους και ότι η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει επίσης ένα όριο για την αύξηση της παραγωγής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές