Νέο υψηλό 40ετίας για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε νέο υψηλό 40ετίας ανήλθε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, σκαρφαλώνοντας στο 9,1% για το μήνα Μάιο, από 9% τον Απρίλιο.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το Μάρτιο του 1982.

Η νέα οριακή αύξηση αποδίδεται στην αύξηση του πλαφόν χρεώσεων για την κατανάλωση ενέργειας από τα βρετανικά νοικοκυριά που ίσχυσε από τις αρχές Απριλίου, τις αυξημένες τιμές τροφίμων και των καυσίμων κίνησης. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ΟΝS), που ανακοίνωσε τα νέα στοιχεία, η μέση τιμή της βενζίνης και του ντίζελ το Μάιο ήταν η υψηλότερη στην ιστορία του Ην. Βασιλείου, με 165,9 πένες το λίτρο για την αμόλυβδη και 179,7 πένες το λίτρο για το ντίζελ. 

Πρόκειται για αύξηση της επιμέρους τιμής πληθωρισμού για τα καύσιμα κίνησης της τάξης του 32,8% σε σύγκριση με 12 πριν, δηλαδή τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Ιανουάριο του 1989. Αντιστοίχως, η επιμέρους 12μηνη τιμή πληθωρισμού για το ηλεκτρικό έφτασε τον Απρίλιο το 53,5% και για το φυσικό αέριο το 95,5%.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των πολιτών  για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και ότι για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει προσφέρει μέτρα οικονομικής ανακούφισης σε όλα τα νοικοκυριά, της τάξης έως και των 1.200 λιρών για τα πιο ευάλωτα.

«Χρησιμοποιούμε κάθε μέσο στη διάθεσή μας για να ρίξουμε τον πληθωρισμό και να καταπολεμήσουμε τις αυξήσεις τιμών. Μπορούμε να χτίσουμε μία πιο δυνατή οικονομία μέσω ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής η οποία δεν ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις και τονώνοντας τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα και ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν πως για τους επόμενους μήνες η τιμή του πληθωρισμού θα κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10% πριν εκτιναχθεί ξανά τον Οκτώβριο, όταν και θα αυξηθεί εκ νέου το πλαφόν χρεώσεων για την τυπική κατανάλωση ενέργειας στα βρετανικά νοικοκυριά. Η νεότερη πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας αναφέρει πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 11%.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ