Απρόσμενη συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ τον Απρίλιο

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, έπειτα από δύο μήνες στασιμότητας, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο της ακρίβειας στις δαπάνες των νοικοκυριών και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% σε σχέση με τον Μάρτιο, παρά τις προβλέψεις των οικονομολόγων για έστω οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,1%.

Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στη μειωμένη επίδοση των υπηρεσιών. Η παραγωγή του τριτοβάθμιου τομέα μειώθηκε κατά 0,3%, ενώ πιο συγκεκριμένα ο τομέας της υγείας είδε πτώση της τάξης του 5,6%.

Ο διευθυντής οικονομικών στατιστικών του ONS Ντάρεν Μόργκαν δήλωσε: «Μια μεγάλη πτώση στον τομέα της υγείας λόγω του τερματισμού του προγράμματος εξετάσεων και ιχνηλάτησης ώθησε τη βρετανική οικονομία σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο».

Πρόσθεσε ότι και ο κατασκευαστικός τομέας υπέφερε, με εταιρείες να δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και της ενέργειας.

Τα νέα αρνητικά στοιχεία έρχονται εν μέσω προειδοποιήσεων για μια παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με τον δείκτη του πληθωρισμού να έχει διαμορφωθεί στο 9%, υψηλό 40 ετών.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αναθεώρηση προς τα κάτω για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας από τον ΟΟΣΑ και το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει «ζωτικής σημασίας μέτρα» για να αλλάξει την «τοξική συνταγή» για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 

Προειδοποίησε ότι η συνταγή αυτή συνίσταται σε μια σειρά παραγόντων που απειλούν την εθνική οικονομία, όπως το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, τα προβλήματα στα αεροδρόμια ενόψει καλοκαιρινών διακοπών, οι προγραμματιζόμενες απεργίες εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και η αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας.

Το CBI αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόγνωσή του για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 3,7% από το 5,1% της προηγούμενης πρόβλεψης και στο 1% για το 2023 από 3%.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, σχολίασε ότι η βρετανική οικονομία δεν έχει ανοσία έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες. Διαβεβαίωσε δε ότι έχει ένα σχέδιο για να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα «μέσω επενδύσεων σε κεφάλαιο, ανθρώπους και ιδέες».

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού