Το σοκ του πληθωρισμού οδηγεί τις ευρωπαϊκές μετοχές σε απώλειες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα, παρασυρόμενες από τις οικονομικά ευαίσθητες μετοχές, καθώς η απότομη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, το Bitcoin υποχώρησε τη Δευτέρα σε χαμηλό 18 μηνών κάτω από τα $25.000.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,1% στις 10:12 ώρα Κύπρου, σημειώνοντας νέο χαμηλό ενός μηνός.

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 2%, επηρεασμένες επίσης από μια προειδοποίηση σχετικά με τον κορωνοϊό από το Πεκίνο. Τα χρηματιστήρια επηρεάστηκαν από την απότομη πτώση της Wall Street την Παρασκευή, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ΔΤΚ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1981.

Κυκλικοί τομείς, όπως τα ταξίδια και η αναψυχή, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οδήγησαν τις πρωινές απώλειες στην Ευρώπη λόγω των φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης υποχώρησαν 2,8%, λόγω της απογοήτευσης που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποκάλυψε κανένα εργαλείο για τη στήριξη των περιφερειακών ομολόγων στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα.

Το Bitcoin υποχώρησε τη Δευτέρα σε χαμηλό 18 μηνών κάτω από τα $25.000, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενόψει της πτώσης στις παγκόσμιες αγορές.

Το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο υποχώρησε περίπου 10 τοις εκατό φτάνοντας τα 24.692 δολάρια στις πρωινές συμφωνίες στο Λονδίνο, φτάνοντας σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2020.

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού