Βυθίζονται οι ευρωαγορές μετά τον αμερικανικό πληθωρισμό

Με ακόμα βαρύτερες απώλειες συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές τους, καθώς στο αρνητικό κλίμα των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σύσφιξη της πολιτικής της, προστέθηκε και το νέο άλμα των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί πλέον κατά 2,4% κινούμενος στις 424,04 μονάδες ενώ οδεύει προς το να ολοκληρώσει την εβδομάδα περίπου 3,7% χαμηλότερα, στη μεγαλύτερη πτώση του από τις αρχές Μαΐου. 

Ο γερμανικός DAX χάνει 2,3% στις 13.854 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 2,4% στις 6.202 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 2,1% στις 7.319 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB γκρεμίζεται με -4,6% υποχωρώντας 22.686 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων καθώς οι αποδόσεις στα κυβερνητικά ομόλογα σημειώνουν ράλι.

Οι μετοχές των UniCredit και Intesa Sanpaolo χάνουν πάνω από 7%, ενώ η Banco BPM κατρακυλά άνω του 10,8%. 

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται και στην Ισπανία, με τον δείκτη IBEX 35 να υποχωρεί πλέον σε ποσοστό 3,4% στις 8.411 μονάδες.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες τα πρώτα της βήματα στον κύκλο σύσφιξης που δρομολογεί, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της σε διάστημα άνω των 10 ετών να διαμορφώνεται στις 25 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο, για να ακολουθήσει άλλη μια τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως μεγαλύτερου ύψους, ήτοι κατά 50 μονάδες βάσης.

Η κεντρική τράπεζα έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τις τελευταίες οικονομικές της προβλέψεις, αναθεωρώντας για ακόμη μια φορά ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 6,8% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ το 5,1% που είχε προβλέψει η τράπεζα τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 (από 2,1% και 1,9% στις προηγούμενες εκτιμήσεις της).

Στην πορεία των συναλλαγών ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος έφερε νέα "ψυχρολουσία" επιταχύνοντας κατά 1% μόνο τον τελευταίο μήνα φτάνοντας το 8,6% ετησίως, κάτι που οδήγησε τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε χαμηλά ημέρας.

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της για τον πληθωρισμό προχώρησε σήμερα και η Bundesbank τοποθετώντας τον πληθωρισμό στο 7,1% το 2022, πολύ παραπάνω από το 3,6% που είχε προβλέψει τον Δεκέμβριο. Για το 2023 η γερμανική τράπεζα τοποθετεί πλέον τον πληθωρισμό στο 4,5% από 2,2% προηγουμένως.

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους