Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα

Νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και νέο χαμηλότερο επίπεδο για το 2022 έναντι του ευρώ καταγράφει την Πέμπτη η τουρκική λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί στις 17,24 λίρες έναντι του δολαρίου, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Παράλληλα υποχωρεί στις 18,5 τουρκικές λίρες έναντι του ευρώ, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος εντός του 2022. Το ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ το τουρκικό νόμισμα το κατέγραψε στις 21 Δεκεμβρίου του 2021 όταν υποχώρησε στις 20,04 τουρκικές λίρες.

Πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, η Κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό μέσω του κοινοβουλίου πριν από τις διακοπές τον επόμενο μήνα, προκειμένου να καλύψει πιθανές πληρωμές εντός Καλοκαιριού αλλά και το αυξανόμενο κόστος λόγω της διολίσθησης της λίρας και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι διεξάγονται εργασίες για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση κατά πόσον θα χρειαστεί. Το τουρκικό Κοινοβούλιο συνήθως διακόπτει τις εργασίες του για τις καλοκαιρινές διακοπές από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Η απόφαση έρχεται καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές στα μέσα του 2023 και το ποσοστό αποδοχής του έχουν μειωθεί λόγω του ετήσιου πληθωρισμού που αγγίζει το εντυπωσιακό 73% μετά την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και του φυσικού αερίου.

Υπό την πίεση του Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια πέρσι, στέλνοντας τη λίρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 23% το τρέχον έτος, αφού είχε υποχωρήσει κατά 44% πέρσι.

Η δημοσιονομική επιβάρυνση έχει αυξηθεί λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των αυξήσεων των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα, της πτώσης της τουρκικής λίρας και του σχετικού αυξανόμενου κόστους ενός συστήματος προστασίας των καταθέσεων (KKM) που εφαρμόστηκε στα τέλη του 2021 για να μετριάσει τις επιπτώσεις της νομισματικής κρίσης.

«Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ειδικότερα, είχε αντίκτυπο (έτσι) φαίνεται αδύνατο να παραμείνει (η Κυβέρνηση) εντός του προϋπολογισμού φέτος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, ζητώντας την ανωνυμία του. «Η δημιουργία ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού φαίνεται αναπόφευκτη», σημείωσε.  

Για να ελαφρύνει το βάρος των Τούρκων πολιτών, η Άγκυρα εισήγαγε επιδοτήσεις για τα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων λιρών (11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το 2021. Αναμενόταν να ανέλθουν στα 300 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες φέτος, αλλά το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν γύρω στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στα τέλη Απριλίου, αλλά η αυξανόμενη επιβάρυνση καταδεικνύει ότι αυτό θα διευρυνθεί μέχρι το τέλος του έτους στο 5%, γεγονός που θα έφερνε την Τουρκία πιο κοντά στο επίπεδο άλλων αναπτυσσόμενων αγορών.

Το σύστημα προστασίας των καταθέσεων είχε συνολικό κόστος 904 δισεκατομμυρίων λιρών (52,5 δισεκατομμύρια δολάρια) την περασμένη εβδομάδα, σε σύνολο καταθέσεων 6,6 τρισεκατομμύρια λίρες.

Ενώ η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει μέρος του προγράμματος, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι κατέβαλε πληρωμές προς τους καταθέτες ύψους 21,1 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών στις 3 Ιουνίου.

Με βάση την ισοτιμία, 17 λίρες έναντι του δολαρίου, οι υπολογισμοί των τραπεζιτών καταδεικνύουν ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα είναι 8 δισ. λίρες τον Ιούνιο και 5 δισ. λίρες τον Ιούλιο, με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους να μεταφέρεται στην κεντρική τράπεζα από τον Αύγουστο.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ