Λαγκάρντ: Σε σημείο καμπής η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα εγκαταλείψει την εποχή των αρνητικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς  έχει φτάσει σε ένα «σημείο καμπής» στη νομισματική πολιτική. Μιλώντας στο Bloomberg TV στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ «δεν βρίσκεται σε κατάσταση πανικού», αλλά θα απομακρυνθεί από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους.

H επικεφαλής της ΕΚΤ την Δευτέρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε να το αυξήσει περαιτέρω, εάν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2%.

«Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να βγούμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου» ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανάρτηση σε blog που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι επί του παρόντος -0,5%. «Εάν δούμε τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα, θα είναι σκόπιμο να γίνει μια προοδευτική περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων προς το ουδέτερο επιτόκιο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, ανοίγοντας ακόμη και την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, «αν η οικονομία της ευρωζώνης υπερθερμαίνεται».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του Νταβός καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες παλεύουν με τον πληθωρισμό, τις ελλείψεις τροφίμων και την κλιματική αλλαγή. Οι ομιλίες του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είναι μεταξύ των σημαντικότερων σημείων της δεύτερης ημέρας του Φόρουμ που επέστρεψε μετά από διετή διακοπή λόγω της πανδημίας.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν