Βύθισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο φόβος για οικονομική ύφεση

Μεγάλη πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τη μεγαλύτερη βουτιά κατά τα τελευταία δύο χρόνια που σημείωσε το βράδυ της Τετάρτης η Wall Street, καθώς οι επενδυτές αποδοκιμάζουν την προοπτική της ύφεσης.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μείωση κερδών που ανακοινώνουν οι εταιρείες λιανικής πώλησης έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την ανθεκτικότητα των καταναλωτών ενόψει του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών.

«Ένας κόκκινος τοίχος ανησυχιών έχει δημιουργηθεί σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο επειδή οι οικονομίες κινούνται προς την ύφεση», δήλωσε η Σουζάνα Στρίτερ, ανώτερη αναλυτής επενδύσεων και αγορών στην εταιρεία Hargreaves Lansdown.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Γερμανίας, Γαλλίας και Αγγλίας) υποχωρούν γύρω στο 2%, ενδοσυνεδριακά, ενώ παρόμοιες απώλειες σημείωσαν το πρωί και τα κορυφαία χρηματιστήρια της Ασίας, με εξαίρεση το χρηματιστήριο στην Σαγκάη που έκλεισε με μικρή αύξηση 0,36%.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων ήταν οι εταιρείες κολοσσοί στην τεχνολογία, αφού ο κινεζικός κολοσσός Tencent ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη, τροφοδοτώντας ευρύτερες ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας.

Οι μετοχές της Tencent σημείωνα βουτιά πέραν του 8% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, προτού μειώσουν σημαντικά στη συνέχεια τις απώλειες τους. Μεταξύ άλλων κολοσσών τεχνολογίας, η Alibaba σημείωσε πτώση περισσότερο από 6%.

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις