Στο 1% αυξήθηκε το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας

Στο 1% αύξησε η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό επιτόκιο δανεισμού από το 0,75%, παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών της για πιθανή επερχόμενη ύφεση.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση του επιτοκίου της Κεντρικής, που μέχρι και το Δεκέμβριο του 2021 ήταν στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%. Το 1% είναι το υψηλότερο βασικό επιτόκιο από το 2009.

Η νέα αύξηση ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, καθώς ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 7% και αναμένεται κατά την ίδια την Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες να πιάσει διψήφιο ποσοστό, «ελαφρώς πάνω από το 10%».

Παρόλα αυτά, η Τράπεζα προέβη σήμερα και στην πρώτη πρόβλεψη για την πορεία της εθνικής οικονομίας μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο ύφεσης. 

Συγκεκριμένα η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της τάξης του 1,25% του ΑΕΠ το 2022 έχει αναθεωρηθεί σε πρόβλεψη συρρίκνωσης του εθνικού προϊόντος κατά 0,25%. Για το 2023 ο προβλεφθείς ρυθμός ανάπτυξης 1% έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 0,25%.

Όπως αναφέρθηκε, η πίεση που προκαλούν οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας αναμένεται να αφήσει σημάδια, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας και δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πίεση στα βρετανικά νοικοκυριά εδώ και δεκαετίες.

Σημειώνεται πως τρία από τα εννέα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισαν υπέρ ακόμα μεγαλύτερης αύξησης του επιτοκίου, στο 1,25%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές