Υποχωρεί η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Φεβρουάριο του 2020, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία το Σάββατο, σημειώνοντας το τελευταίο σημάδι οικονομικής δυσφορίας καθώς το Πεκίνο επιδιώκει επίμονα μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού.

Ο επίσημος δείκτης των διευθυντών αγορών (PMI) , βασικός δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας, διαμορφώθηκε στο 47,4 τον Απρίλιο -- κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση -- καθώς οι αρχές δήλωσαν ότι η «πτώση της παραγωγής και της ζήτησης» έχει βαθύνει.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς η πολιτική του Πεκίνου για ταχεία εξάλειψη των λοιμώξεων με lockdown και μαζικά τεστ έχει αμφισβητηθεί σοβαρά από την αναζωπύρωση της πανδημίας που τροφοδοτείται από την Omicron.

Δεκάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κέντρων ισχύος όπως το Σεντσέν και η Σαγκάη, έχουν αποκλειστεί είτε πλήρως είτε μερικώς τους τελευταίους μήνες.

Η άκαμπτη προσέγγιση -ακόμη και όταν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μαθαίνει να ζει με τον ιό- έχει προκαλέσει αυξανόμενος οικονομικές επιπτώσεις, με τις αλυσίδες εφοδιασμού να καταρρέουν και να αφήνουν τα εμπορεύματα να συσσωρεύονται στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου.

Ο ανώτερος στατιστικολόγος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) Zhao Qinghe αναγνώρισε ότι ορισμένες επιχειρήσεις έπρεπε να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή, ενώ πολλές εταιρείες ανέφεραν αύξηση των δυσκολιών μεταφοράς.

«Η παραγωγή και η λειτουργία των επιχειρήσεων έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Zhao, σύμφωνα με δήλωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία σημείωσε επίσης ότι οι δείκτες τιμών για τις πρώτες ύλες παραμένουν «σχετικά υψηλοί».

Ο επίσημος μη μεταποιητικός δείκτης PMI έπεσε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020, έδειξαν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την αργία της Πρωτομαγιάς.

Το Σάββατο, ο κινεζικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Caixin κυκλοφόρησε τον δικό του δείκτη διευθυντών αγορών, παρουσιάζοντας δεύτερο συνεχόμενο μήνα επιδείνωσης, με το ποσοστό να πέφτει από το 48,1 στο 46,0.

Η έρευνα του Caixin, η οποία καλύπτει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θεωρείται από ορισμένους ως μια ακριβέστερη αντανάκλαση της οικονομικής κατάστασης της Κίνας από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, τα οποία παρακολουθούν πιο προσεκτικά την κατάσταση των μεγάλων κρατικών ομίλων.

Το Caixin σημείωσε επίσης ότι οι εταιρείες εξέφρασαν ανησυχίες για το πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό.

Την Πέμπτη, ο τεχνολογικός γίγαντας Apple προειδοποίησε ότι τα lockdown στην Κίνα για τον Covid ήταν μεταξύ των παραγόντων που θα μείωναν τα αποτελέσματα του τριμήνου του Ιουνίου κατά 4-8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δειτε Επισης

Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη