Σε επίπεδα πριν από την πανδημία υποχώρησε η ανεργία στην Ισπανία

Σημαντική μείωση σημείωσε το 2021 η ανεργία στην Ισπανία, υποχωρώντας σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε ποσοστό που δεν βρισκόταν πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) της Ισπανίας.

Το τελευταίο ποσοστό ανεργίας είναι ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που καταγράφηκε πριν από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19. Περίπου 3,19 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2019, ή το 13,8% του εργατικού δυναμικού.

Το ποσοστό μειώθηκε στο 13,3% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, από 16,13% ένα χρόνο νωρίτερα, με συνολικά 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Στο τέλος του 2020, ο αριθμός αυτός ήταν σχεδόν 3,7 εκατομμύρια.

Τα τελευταία στοιχεία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν άτομα που είναι εγγεγραμμένα ως μερικώς άνεργοι στο πλαίσιο ενός σχεδίου το οποίο εφαρμόστηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από τον περασμένο μήνα, 102.000 άτομα εξακολουθούσαν να είναι εγγεγραμμένα στο σχέδιο, ανακοίνωσε το ισπανικό Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ανάκαμψη που καταγράφει η ισπανική αγορά εργασίας μετά την πανδημία», δήλωσε η Υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο στο δημόσιο ραδιόφωνο «RNE».

«Το ποσοστό ανεργίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008», έγραψε στο Twitter ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση εκείνης της χρονιάς.

Το INE ανέφερε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, με τον εξαρτώμενο από τον τουρισμό τομέα υπηρεσιών της Ισπανίας να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ισχυρός στις θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους