Μείωση ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στην Ισπανία-Στο 5,2% μειώθηκε στην Γερμανία

Μείωση ρεκόρ σημείωσε το 2021 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την COVID-19 ενίσχυσε τον βασικό τομέα του τουρισμού, ενώ ελαφρά μείωση, στο 5,2% παρουσίασε το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο στην Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο αριθμός των ατόμων που εγγράφηκαν ως άνεργοι στην Ισπανία μειώθηκε κατά 782.232 το 2021 σε σχέση με το 2020 και ανήλθε σε 3,1 εκατομμύρια στα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το ισπανικό Υπουργείο Εργασίας.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η νέα εγγραφή στοιχείων στην Ισπανία το 1996 και ο χαμηλότερος αριθμός ανέργων για μήνα Δεκέμβριο από το 2007, σημειώνει το Υπουργείο Εργασίας.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 2,4% ή κατά 76.782 άτομα, τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας μείωση για 10ο συνεχόμενο μήνα.

«Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν, για άλλη μια φορά, την πρόοδο της ανάκαμψης στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες.

Η οικονομία της Ισπανίας που εξαρτάται από τον τουρισμό συρρικνώθηκε κατά 10,8% το 2020, παρουσιάζοντας την χειρότερη απόδοση μεταξύ των βιομηχανικών χωρών. Ωστόσο, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επέστρεψε σε ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μετά την αύξηση του τουρισμού παγκοσμίως.

Γερμανία

Εξάλλου, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο, παρά την επιστροφή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο 5,2%, από 5,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία εργασίας, με την μείωση που σημειώθηκε να ανέρχεται σε πραγματικούς αριθμούς στις 23.000 ανέργους.

«Η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Detlef Scheele.

Με βάση πραγματικά στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από 2.330.000, μειωμένος κατά περίπου 378.000 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Η ανεργία στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης ανήλθε μέχρι και 6% μετά την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η Γερμανία έχει βασιστεί, σε μεγάλο βαθμό, σε επιδοτούμενα προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας με σχεδόν έξι εκατομμύρια Γερμανούς να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας στην κορύφωση της κρίσης τον Απρίλιο του 2020.

Το πρόγραμμα εξακολουθεί να στηρίζει περίπου 710.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Οκτωβρίου, αναφέρει το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες