Goldman Sachs: Τα σενάρια για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Ο

Τέσσερα σενάρια για τις πιθανές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τις μακροοικονομικές προοπτικές επεξεργάστηκαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Όπως σημειώνουν, είναι πολύ νωρίς για να προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο από τα σενάρια αυτά συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει, καθώς παραμένουν άγνωστα πολλά στοιχεία αναφορικά με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας, που ανάγκασε τον ΠΟΥ να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, τα σενάρια αυτά είναι τα εξής:

Το αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα από την Δέλτα, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε 2% σε τριμηνιαία βάση, ή χονδρικά κατά 2,5% κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις της Goldman Sachs. Για το σύνολο του νέου έτους η παγκόσμια οικονομία επεκτείνεται κατά 4,2% ή ο,4% κάτω απλό τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ είναι «διφορούμενες» οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Το πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου με την μετάλλαξη Όμικρον όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας σε νοσοκομείο είναι σημαντικά χειρότερες σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δέχεται ως εκ τούτου σφοδρότερο πλήγμα ενώ «η επίπτωση στον πληθωρισμό είναι και πάλι διφορούμενη».

Το σενάριο του «λανθασμένου συναγερμού»: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται βραδύτερα σε σύγκριση με τη Δέλτα και δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Το θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή νόσο. Σ’ αυτό το υποθετικό σενάριο εξομάλυνσης, μια καθαρή μείωση του βάρους από τη νόσο επιτρέπει στην παγκόσμια ανάπτυξη να κινηθεί υψηλότερα από τη βασική γραμμή της Goldman Sachs με πληθωρισμό πιθανώς χαμηλότερο καθώς επιταχύνονται η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας.

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού