Ανένδοτος για την μείωση των επιτοκίων ο Ταγίπ Ερντογάν

Τη θέση ότι τα επιτόκια θα μειωθούν, επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας λόγω της μείωσης των επιτοκίων. «Δεν θα καταπιέζουμε τον λαό ή τους αγρότες μας με υψηλά επιτόκια», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Σε ομιλία του από τη Σμύρνη, ο Τούρκος Πρόεδρός είπε ότι «μόλις ήρθαμε στην εξουσία, αφήσαμε στην άκρη τις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)».

Διερωτήθηκε: «Ποιος πέταξε το ΔΝΤ από αυτή τη χώρα», δίνοντας την απάντηση ότι:  «Αποπληρώσαμε 23,5 δις δολάρια χρέους τον Μάιο του 2013 και το διώξαμε. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας ήταν 27,5 δις δολάρια και τώρα είναι 127 δις δολάρια».

Υποστήριξε επίσης ότι «ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος περπατά "αγκαζέ" με το ΔΝΤ. Γιατί καταλαβαίνουν τη γλώσσα του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν «ό,τι και να κάνουν, δεν θα μπορέσουν να μας αποτρέψουν από την πολιτική μας που επικεντρώνεται στην παραγωγή, την απασχόληση και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Δεν θα καταπιέζουμε τον λαό ή τους αγρότες μας με υψηλά επιτόκια. Αυτά τα επιτόκια θα μειωθούν».

«Αναλάβαμε τις εξαγωγές της χώρας μας με 36 δις δολάρια και τις αυξήσαμε στα 216 δις δολάρια. Πάντα μεγαλώναμε τη χώρα μας, εκτός από τα χρόνια της κρίσης 2008 και 2019», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία στέκεται όρθια και συνεχίζει τον δρόμο της με σταθερότητα», προσθέτοντας ότι «έχουμε φτάσει τη χώρα μας στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Δημοκρατίας σε κάθε τομέα».

Στην αμυντική βιομηχανία, είπε, «ήμασταν στο 20%, τώρα έχουμε φτάσει στο 80%».

«Χαράζουμε έναν νέο οδικό χάρτη προσαρμόζοντας αυτό που κάνουν οι ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες στις δικές μας συνθήκες», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Έκανε λόγο για «ψηλά επιτόκια, χαμηλές ισοτιμίες, παγκόσμια πολιτική και εκβιασμό βαρόνων του χρήματος», προσθέτοντας ότι «τίποτα από αυτά δεν είναι πιο σημαντικό από το μέλλον του λαού μας».

«Αυτές οι εντολές μας έρχονται με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά ό,τι και να κάνουν, δεν θα εγκαταλείψουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα οι εταιρείες μας θα κερδίζουν περισσότερα, μην ανησυχείτε. Οι εργαζόμενοί μας θα έχουν καλύτερους μισθούς. Οι έμποροι μας θα κερδίζουν καλύτερα. Τα χέρια των ιδιωτών στη χώρα μας θα είναι σε αφθονία το επόμενο διάστημα».

Εξέφρασε την πίστη του «στους ανθρώπους μου», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα αναπτυχθεί, θα αναπτυχθεί και θα ευημερήσει. Γι` αυτό το 2023 είναι πολύ σημαντικό».

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων