Αύξηση του ορίου χρέους στο 100% εισηγείται σε έγγραφό του ο ΕSM

Την αύξηση της οροφής του χρέους στο 100% του ΑΕΠ από το 60% που ισχύει στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, εισηγείται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε έγγραφό του ενόψει της συζήτησης για εκσυγχρονισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τα δύο βασικά σημεία αναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αφορούσαν το όριο για δημοσιονομικό έλλειμμα 3% του ΑΕΠ και την οροφή του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος. Ωστόσο ο ΕMΣ θεωρεί πως τα δύο πλέον δεν συνδέονται λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων που έχουν καταστήσει ευκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2023 ενώ την περασμένη Τρίτη η Κομισιόν ανακοίνωσε την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

«Η πρότασή μας ξεκινά από την αναγνώριση ότι η αρχική σύνδεση μεταξύ του ελλείμματος και του ορίου χρέους δεν ισχύουν πλέον», αναφέρει το έγγραφο του ΕΜΣ, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Όπως εξηγεί, το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ κατά την εποχή που είχε θεσπιστεί θεωρείτο επαρκές για να σταθεροποιήσει την οικονομία σε απάντηση κλυδωνισμών και σε συνάρτηση με την ονομαστική ανάπτυξη του 5% θα σταθεροποιούσε το λόγο χρέους προς στο ΑΕΠ στο 60%, ένα όριο που βρισκόταν κοντά στον μέσο όρο τη ευρωζώνης και θεωρείτο ότι μπορούσε να εξυπηρετηθεί υπό την επικρατούσα μακροοικονομική κατάσταση.

«Τώρα υψηλότερα επίπεδα χρέους μπορούν να εξυπηρετηθούν, αν και η αναμενόμενη ονομαστική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη», αναφέρει ο ΕΜΣ και εξηγεί πως τα επιτόκια και το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους, που ήδη βρισκόντουσαν σε πτωτική πορεία πριν την πανδημία, έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα παγκοσμίως για μια εκτεταμένη περίοδο και είναι πιθανόν να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 1990 όταν θεσπίστηκε το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η υποχώρηση τω επιτοκίων έχει αυξήσει το όριο χρέους που μπορεί να άνεση να εξυπηρετηθεί αν και η ονομαστική ανάπτυξη για τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι χαμηλότερη και εκτιμάται στο 3%. Σημειώνει ακόμα πως η όρεξη της αγοράς για υψηλότερο δημόσιο χρέος καθιστά το όριο του 100% αποδεκτό.

Σε σχέση με την οροφή του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο ΕΜΣ σημειώνει ότι το σημείο αναφοράς «παραμένει μια καλή άγκυρα πολιτικής» που συνάδει με το υψηλότερο όριο για το δημόσιο χρέος.

«Το όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αποδειχθεί μια καλή άγκυρα για την δημοσιονομική πολιτική και υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι ήταν ένα αποτελεσματικό όριο και θα πρέπει να διατηρηθεί», αναφέρει ο ΕΜΣ και προσθέτει πως το όριο αυτό συνάδει με το αυξημένο όριο του χρέους στο 100%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες