Δίνει μάχη με τον αυξανόμενο πληθωρισμό η ΕΚΤ

Αυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν θέληση να αναλάβουν δράση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Πέμπτη, με τις αγορές να ελπίζουν ότι η τράπεζα θα υποδείξει πότε μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια του ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ή να διαφοροποιήσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του τεράστιου προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, που εφαρμόζει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα προβλήματα στις μεταφορές έχουν αυξήσει τις τιμές και έχουν πλήξει τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, ασκώντας έτσι πίεση για δράση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ καθώς η απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας για την εξάλειψη του πληθωριστικών πιέσεων θα απειλήσει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη.

Τον Σεπτέμβριο, οι τιμές στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση, σε υψηλό 13 ετών το οποίο προήλθε από το κόστος της ενέργειας, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω του 2%.

Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις υλικών που σχετίζονται με την πανδημία έχουν σταματήσει την οικονομική ανάκαμψη σε μέρος της Ευρωζώνης.

Το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τις ελλείψεις να γίνονται αισθητές ιδιαίτερα στην βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, τη Γερμανία, και τον ζωτικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα «αντιδράσει υπερβολικά» σε αυτό που οι οικονομολόγοι της τράπεζας θεωρούν ως «παροδικό» πληθωρισμό, ο οποίος οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές