Κομισιόν: Δεν σχολιάζει συγκεκριμένες αναφορές στα Pandora Papers

Χωρίς συγκεκριμένα σχόλια για τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα γνωστά ως “Pandora Papers” απάντησαν εκπρόσωποι της Κομισιόν σε ερωτήσεις για θέματα φοροδιαφυγής, εστιάζοντας στις ενέργειες που αναλαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Κληθείσα κατά την μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που φέρουν αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες να συνδέονται με περιστατικά φοροδιαφυγής, η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ σημείωσε πως η Κομισιόν δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενική δήλωση για όλα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο εκπρόσωπος για θέματα φορολογίας Ντάνιελ Φέρι επεσήμανε πως η Κομισιόν λαμβάνει προληπτικές ενέργειες στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει «ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο» με αρκετά ψηλά πρότυπα.

Πρόσθεσε πως η Κομισιόν δεν επαναπαύεται και πως η δουλειά συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα για να διασφαλιστεί και πως το κόστος των επιπτώσεων από την κρίση του κορωνοϊού θα διαμοιραστεί ισότιμα.

Όπως είπε, η Κομισιόν έχει μοιραστεί νέες νομοθετικές προτάσεις για τη διαφάνεια και κατά της φοροδιαφυγής, κάτι που περιλαμβάνει και την καταπολέμηση των εταιριών - κέλυφος.

Απαντώντας σε ερώτημα για το πώς η Κομισιόν δεν μπορεί να σχολιάσει ειδικά για τον ρόλο του Τσέχου Πρωθυπουργού, ο οποίος ως Υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν είχε εμπλοκή στη διαμόρφωση των κανόνων κατά της φοροδιαφυγής, ο εκπρόσωπος απάντησε πως η φοροδιαφυγή είναι ένα θέμα το οποίο η Κομισιόν είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει με όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της, καθώς όπως είπε η πληρωμή φόρων από όλους σε δύσκολους καιρούς είναι και θέμα δικαιοσύνης. Αυτό όμως, σημείωσε, δεν μας βάζει σε θέση να τοποθετηθούμε επί των δημοσιευμάτων.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν δέχθηκαν επίσης αρκετές ερωτήσεις σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Τζον Ντάλι, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την Επιτροπή το 2012 ως αποτέλεσμα σκανδάλου διαφθοράς και αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει κατηγορίες ενώπιον της δικαιοσύνης στην Μάλτα, και το όνομα του οποίου επίσης εμφανίστηκε στα Pandora Papers.

Η κ. Σπινάντ επανέλαβε πως η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να σχολιάσει εμπλοκή προσώπων στα Pandora Papers. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κατά πόσο ο κ. Ντάλι εξακολουθεί να παίρνει σύνταξη από την Κομισιόν, εκπρόσωπος απάντησε θετικά, όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει διμερώς σε ερωτήσεις για το ύψος της σύνταξης και για το υπό ποιες συνθήκες η σύνταξη πρώην Επιτρόπου θα μπορούσε να περικοπεί.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει η λίστα των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ χρήζει αναθεώρησης, ο κ. Φέρι ανέφερε πως πρέπει να αναγνωριστεί πως υπάρχει πρόοδος τα τελευταία χρόνια λόγω των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να επαναπαύεται.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ