Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Το μήνυμα του Γκουτέρες

«Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας - οι ναυτικοί στο κέντρο του μέλλοντος της ναυτιλίας - αποτίει φόρο τιμής στον επαγγελματισμό και στις αντοχές των ναυτικών και αναγνωρίζει τον αναντικατάστατο ρόλο τους στη διασφάλιση της ζωτικούς σημασίας αλυσίδας εφοδιασμού, όπως και στη μεταφορά το 80% του παγκόσμιου εμπορίου σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στις επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους στη ναυτιλία. «Η επιδημία COVID-19 συνεχίζει να ασκεί τεράστια σωματική και ψυχολογική πίεση στα 2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται αντιμέτωποι με την παρατεταμένη παραμονή στη θάλασσα, με υπηρεσίες που εκτείνονται πολλούς μήνες πέρα από τα συμβόλαια τους. Χωρίς τη δυνατότητα να αποβιβαστούν, να επαναπατριστούν και να αλλάξουν με άλλα πληρώματα, χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, οι ναυτικοί αντιμετωπίζουν μια ανθρωπιστική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της ναυτιλίας» σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα δεινά τους ονομάζοντας επίσημα τους ναυτικούς και το υπόλοιπο ναυτικό προσωπικό ως «απαραίτητο προσωπικό», εξασφαλίζοντας ασφαλή αλλαγή πληρωμάτων, εφαρμόζοντας τα υπάρχοντα πρωτόκολλα και επιτρέποντας στους ναυτικούς να επαναπατριστούν και σε άλλους να μπαρκάρουν.

Περαιτέρω, υπογραμμίζει πως οι κρίσιμης σημασίας αυτοί εργαζόμενοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού, ενώ για τους διεθνείς ναυτικούς πρέπει να υπάρχει πρόνοια εμβολιασμού τους σε καθορισμένα λιμάνια. Οι κυβερνήσεις έχουν το καθήκον να συμμορφώνονται με τις σχετικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες, να προσφέρουν βοήθεια σε ναυτικούς που βρίσκονται σε δυσχέρεια, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής βοήθειας και της προστασίας των δικαιωμάτων και των αναγκών τους, προσθέτει.

Στο ακροτελεύτιο μέρος του μηνύματός του, ο Αντόνιο Γκουτέρες διαμηνύει πως «κοιτώντας προς το μέλλον, οι ναυτικοί θα διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στην πρόοδο της ναυτιλίας προς υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας και βιωσιμότητας βοηθώντας τον τομέα να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ