Οι επενδυτές "βλέπουν" πτώση 5%-10% των μετοχών πριν τη λήξη του έτους

Διόρθωση των αγορών μετοχών της τάξης του 5% έως 10% πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους "βλέπει” η πλειοψηφία των επενδυτών, όπως προκύπτει από τη μηνιαία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Deutsche Bank. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 550 επαγγελματίες της αγοράς παγκοσμίως, έδειξε ότι το 58% των ερωτηθέντων περιμένουν διόρθωση μεταξύ 5% και 10% πριν από το νέο έτος, ενώ ποσοστό 10% των ερωτηθέντων αναμένει διόρθωση μεγαλύτερη από 10%.

Αντίθετα, μόλις το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει διόρθωση, όπως αναφέρει το CNBC. 

Τον προηγούμενο μήνα, η Citi ανέφερε επίσης ότι οι αγορές ενδέχεται να σημειώσουν διόρθωση 10%, λόγω του ράλι κερδοσκοπίας των τεχνολογικών τίτλων.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 18% από την αρχή του έτους, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq γράφει επίσης κέρδη περίπου 19% την ίδια περίοδο. Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 έχει ενισχυθεί και αυτός κατά 17% από τον Ιανουάριο.

Η άνοδος των δεικτών υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση πολλών δυτικών οικονομιών από την αρχή του έτους. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί οι ανησυχίες ότι η εικόνα των οικονομιών θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός που έχει αναγκάσει τις εταιρείες να καθυστερήσουν την επιστροφή των εργαζομένων του στο γραφείο. Επιπλέον, καταγράφονται ελλείψεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, με τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, να βρίσκουν άδεια τα ράφια των καταστημάτων.

Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για την πορεία του πληθωρισμού και τις πολιτικές τόνωσης που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κεντρικές τράπεζες.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση της Deutsche Bank αναφέρουν ότι η πανδημία του κορονοϊού παραμένει η κύρια ανησυχία τους και για το επόμενο διάστημα, ενώ ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ένας λόγος που το εξηγεί αυτό είναι ότι εάν οι τιμές καταναλωτή παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να περιορίσουν τα κίνητρά τους με γρηγορότερο ρυθμό, γεγονός που θα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα έδειξε ότι οι επενδυτές "βλέπουν” τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία στο επίπεδο του 2,6%, με την συντριπτική των επενδυτών να εκτιμούν ότι οι τιμές καταναλωτή θα ξεπεράσουν ελαφρώς τον στόχο της Federal Reserve.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε τον Αύγουστο ότι η κεντρική τράπεζα θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% πριν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. Προσφάτως, δε, κατά τη διάρκεια του συμποσίου της Fed στο Jackson Hole ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι η Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης που υιοθέτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ