Ολογράμματα και άβαταρ: Η εργασία στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας

Είναι λογικό πως μετά από μήνες τηλεργασίας, οι εργαζόμενοι έχουν κουραστεί να επικοινωνούν διαρκώς με τους συναδέλφους τους μέσα από έναν υπολογιστή.

Ορισμένοι μάλιστα, δεν βλέπουν την ώρα να επιστρέψουν ξανά πίσω στο γραφείο τους προκειμένου οι πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης να αντικατασταθούν και πάλι με τις αίθουσες συνεδριάσεων.

Ωστόσο, τα νέα υβριδικά μοντέλα εργασίας, θα απαιτούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται σε ένα νέο οικοσύστημα όπου οι οθόνες θα εξακολουθούν να είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές.

Για τοn λόγο αυτό, η Facebook, στις 19 Αυγούστου, ανακοίνωσε ότι λανσάρει μια νέα καινοτομία, το Horizon Workrooms. Οραματίζεται ένα μέλλον εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση των VR headsets της Oculus, για τη δημιουργία ενός ψηφιακού χώρου εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τη Facebook, οι εργαζόμενοι θα φορούν τα VR headsets τους (Oculus Quest 2 ή μελλοντικά μοντέλα) και θα κινούνται – λειτουργούν σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας βλέποντας ο ένας τον άλλον ως άβαταρ μέσα σε μια προσομοιωμένη αίθουσα συσκέψεων.

Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα, με έναν πιο σύγχρονο και ευχάριστο τρόπο να συμμετέχουν σε επαγγελματικές συναντήσεις και να επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους.

Η εταιρεία μάλιστα, υποστηρίζει πως αυτός είναι ο κατάλληλος συνδυασμός σύγχρονων τεχνολογιών και λύσεων προκειμένου να βγουν για λίγο οι εργαζόμενοι από τη ρουτίνα των τηλεδιασκέψεων.

Η Facebook όμως, δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσπαθεί να φέρει την επανάσταση στις εικονικές συναντήσεις.

Ειδικοί δηλώνουν ότι παρόμοιες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει να γίνονται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η ARHT Media με έδρα τον Καναδά έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία ενός συστήματος τρισδιάστατης οθόνης που θα επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκονται εικονικά σε ψηφιακές συναντήσεις.

Η αμερικανική εταιρεία Spatial, μια άλλη τεχνολογική επιχείρηση, διευκόλυνε συναντήσεις ολογραφικού στυλ μέσω των ακουστικών Oculus Quest της Facebook. Και η Microsoft, τον Μάρτιο του 2021,  κυκλοφόρησε ένα εργαλείο αίθουσας εργασίας επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που ονομάζεται Microsoft Mesh.

«Έχοντας βιώσει τις αίθουσες εργασίας Horizon, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο εργαλείο», δηλώνουν οι υποστηρικτές της ιδέας.

Όμως υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί υποστηρίζουν. Συγκεκριμένα, τα headsets είναι ακριβά τόσο για ιδιώτες όσο και για εταιρείες.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ όμως, υποστηρίζει από την πλευρά του πως οι χρήστες θα μπορούν σύντομα να συμμετέχουν και με ακουστικά VR από άλλες μάρκες.

Ακόμη, όμως, οι ειδικοί ανησυχούν, πως η μετάβαση της παρουσίας ενός εργαζόμενου σε ψηφιακή αναπαράσταση, με τη μορφή άβαταρ, μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα χάσουν περισσότερα από όσα θα κερδίσουν.

«Οι πλατφόρμες τύπου zoom, όπου μπορείτε να δείτε πράγματι τον συνομιλητή σας, είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τη χρήση των άβαταρ» υποστηρίζουν.

Πηγή: NewMoney.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες